Afgelopen dinsdagmiddag 18 april gaf pastoor Joachim Skiba een tweede lezing van zijn Camino. 14  belangstellenden kwamen naar deze lezing. Voordat deze lezing van start ging, ontving hij een bijzondere icoon van Jokobus de Meerdere. Dit icoon is geschilderd door Arda Ham- van Loen. In een vorige editie van het Martinusbericht en op de site van Katholiek Amersfoort heeft u meer kunnen lezen over haar hobby. Onze pastoor was zichtbaar verrast met deze icoon, omdat het ook de symbolisch afsluiting was van zijn Camino. Op de foto ziet u hem samen met deze icoon. Na afloop van deze lezing hebben we de aanwezigen gevraagd of zij belangstelling in hebben, als er vaker op een middag een lezing wordt georganiseerd, enz. Zij schreven ons, het volgende:

  • Ik heb van de eerste tot de laatste minuut genoten van de lezing. Joachim is een goede spreker en houd je steeds nieuwsgierig omdat hij soms zegt: later kom ik daarop terug. De themaindeling was erg geslaagd, daardoor nooit langdradig, iedere keer een ander thema. We zijn paar jaar geleden op vakantie in die streek geweest en was ook leuk daar ook weer wat van te herkennen. Oa de basiliek van Santiago en het grote plein.
    Mocht ik een idee hebben over een lezing dan hoor je dat direct. Leuk als er meer lezingen worden georganiseerd.  Ik doe zoiets met een voorbereidingsgroep voor de BGA in de HKKerk. Dat is voor de contactgroep ouderen (25 personen) van onze gemeente. We komen maandelijks bijeen. Een soort kring dus. Soms hebben we een spreker uit onze gemeente die iets over zijn werk/de zending vertelt. Maar soms ook “alleen” zingen van kerkliederen. Of een preek. Zelf zou ik graag eens een lezing over Lourdes en Maria meemaken, ik ben ook nog steeds katholiek …
  • Als blijkt dat mensen/parochianen belangstelling hebben voor dergelijke lezingen dan moet je dat doen. Geeft reuring in de pastorie. Sommigen komen niet meer naar de kerk maar wellicht wel naar een lezing zoals vanmiddag. Dan blijft er toch een lijntje met de pastorie bestaan. Het blijkt wel dat  belangstellenden uit oudere parochianen bestaat. Die luisteren en het is een uitje voor ze. Ook komen mensen omdat het een priester is die verteld.
    Pelgrimeren is hot, ook in Nederland. Ook jongeren gaan steeds meer op pelgrimspad. Er zijn veel pelgrimsroutes in ons landje. Vooral na corona is het wandelen en eropuit gaan steeds populairder geworden. En…. lopen of fietsen naar Santiago de Compostela blijft een fantastische pelgrimage. Het blijft een  ondefinieerbare tocht die door iedereen anders wordt beleefd. Het Genootschap Santiago in Utrecht heeft 15.000 Nederlandse leden. Een grote levendige club.
  • Een geslaagde middag. De lezing was mooi per item opgebouwd. Uit oogpunt van het gebruik van de Pastorie al een goed initiatief. Gezien de interesse die er was, reden om dit initiatief voort te zetten mits er aansprekende onderwerpen zijn.

Met deze mooie reacties in het achterhoofd gaan we kijken of we vaker dit kunnen organiseren. Een lezing over Lourdes en Maria zou mooi kunnen zijn, omdat op dit moment de vijfde diocesane Lourdesbedevaart gaande is. Onze pastoor Joachim Skiba reist mee en wie weet.