Op 4 september vertrekt pastoor Skiba op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Deze bedevaartstocht naar de plek waar Jacobus de Meerdere is begraven en wordt vereerd, wordt al sinds de negende eeuw afgelegd. Met de Sint-Jakobsschelp als wegwijzer zal de pastoor de lange tocht van zo’n 850 km vanaf de Pyreneeën naar dit Spaanse pelgrimsoord te voet afleggen. Dat is zowel fysiek als mentaal een hele opgave voor hem. Hij ging zondag voorlopig voor het laatst voor in onze parochie, in de Sint Martinuskerk. In de maand November komt hij weer terug.

Na afloop van deze viering ontving hij uit handen van locatievoorzitter Han van Schagen een Sint-Jakobsschelp en een insigne, waarop ook een motief van deze schelp staat .

Han sprak deze woorden naar hem: “U gaat ons tijdelijk verlaten en vandaag is het dus voorlopig de laatste keer dat u in de Sint Martinus voorging. U gaat een tocht maken naar Santiago de Compostela. Een tocht van fysieke inspanning, maar ook een tocht van bezinning, een tocht om tot rust te komen. Vele mensen maakten al deze tocht en velen zullen hem nog maken. Nu staat u voor deze uitdaging en u mag zich ook een pelgrim noemen. De tocht heeft als symbool de Sint-Jakobsschelp en de hele route wordt daarmee ook bewegwijzerd. Iedereen, die veel en lang wandelt, weet dat je de juiste hoeveelheid bagage moet meenemen en nooit te veel; je moet het allemaal maar sjouwen.

En toch willen wij u iets meegeven. Ik heb begrepen dat u op uw tocht vele kapelletjes en kerken zult bezoeken. Misschien zelfs voorgaan of net zoals ik en velen anderen gewoon in de banken zult plaatsnemen. Het lijkt ons leuk om bij al deze bezoeken aan kapel en kerk een stempel te verzamelen. Vandaar dat wij u een lege Sint-Jakobsschelp willen meegeven, waarop al deze stempels verzameld kunnen worden. Vandaag te beginnen met die van de Sint Martinuskerk, volgende week in de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende bijstand in Bilthoven. Ik wil u deze Sint-Jakobsschelp overhandigen en u heel veel inspiratie, veel ontmoetingen, mooie gesprekken en rust toewensen.

Tot slot, een stukje uit tekst van Huub Oosterhuis uit het lied: Op mijn levenslange reizen (het 3e couplet):

Spoorloos trok voorbij de twijfel, waar ik lag.
De liefde keerde,
Zag mij, bracht mij drank en spijze,
deed mij opstaan uit de dood.
Nog een leven zal ik reizen.
Nooit meer zonder reisgenoot.

Pax et Bonum


Een bijzonder moment
Na afloop van dit bijzondere moment spraken we hem even, omdat hij weer door moest naar de volgende viering. Allereerst kwam de vraag naar boven waarom hij deze Camino naar Santiago de Compostela maakt.  Deze doet hij, omdat hij van andere mensen heeft gehoord, dat deze Camino heel iets moois is en ook een beleving is. Het kwam nu ook beter uit voor onze parochie om dit te gaan doen. Ook de Sint-Jakobsschelp, met een stempel  van Santiago de Compostela, is hem niet onbekend, omdat hij deze al eerder heeft ontvangen. Dit bracht hem op de gedachte om dit ooit eens te doen. Maar nu is er voldoende menskracht in onze parochie en dat geeft hem nu deze gelegenheid om er op uit te gaan.

Inmiddels heeft hij nog een week voorbereiding om naar dit moment toe te groeien. “Het is voor mij een bijzondere voorbereiding, omdat ik nog heel veel moet doen. Bij het moment dat ik toestemming kreeg om deze Camino te doen dacht ik dat dit lang zou duren. Maar nu weet ik wel beter, want het is nu een drukte van jewelste. Ik realiseer mij nu ook dat ik van de ene kant wel ben voorbereidt en aan de andere kant niet. Nu het bijna zover is ga ik met goede moed vertrekken. Ik ga er ook van uit dat er niets zal ontbreken de heer is bij mij en hij zal mij begeleiden en hij stuurt mij altijd mensen op mijn pad die mij kunnen helpen.”

Komende zondag 4 september is er om 11.00 uur de Pelgrimsviering in de Onze Lieve Vrouw van Altijd durende Bijstand Bilthoven

Korte reportage
Bekijk hieronder een korte reportage van dit moment

Lees hier meer over deze Camino in het bericht van parochie HH. Martha en Maria