Eind vorig jaar heeft u een artikel in het Martinusbericht  over onze vrijwilliger Ton Kok gelezen. Nu gaan we daar een vervolg op geven en spraken we zeer recent met Arda Ham-van Loen (76). Zij zingt in het Parochiekoor Hoogland en is ook een enthousiaste vrijwilligster in onze geloofsgemeenschap. Naast het zingen in het genoemde koor heeft zij ook een bijzondere passie en dat is het schilderen van Iconen. Als we bij haar thuis komen dan zien we een icoon op haar schildertafel liggen waar zij met de nodige gedrevenheid en precisie aan het werk is. Ze is tijdens het schilderen geconcentreerd bezig om het tot een volmaaktheid te maken die je stil maakt.  Tijd om met haar eens nader kennis te maken. Zij vertelt in deze ontmoeting over een van haar vrijwilligersactiviteiten die zij doet voor onze geloofsgemeenschap.

“Dit is allemaal aardig geslaagd”
Na twee keer cursussen van 10 lessen gevolgd te hebben over het schilderen van iconen, schildert zij sinds 2007 deze nu zelf samen met een goede vriendin. Deze vriendin heeft zij leren kennen tijdens deze cursus.  Al gauw komen we tot de vraag, waarom schildert zij graag iconen, waarop zij het volgende vertelt: ”Nou dat leek mij wel mooi en het schilderen van afbeeldingen met Maria doe ik het liefste. Ik doe ook wel andere iconen en dat geeft een mooie variatie. Maria, spreekt mij erg aan, omdat het altijd een lief plaatje is.” Naast deze vorm van schilderen, schildert zij ook wel een schilderijen van olieverf. Zo zien we in haar woonkamer een olieverfschilderij, waarop een jachttafereel te zien is. Deze heeft zij geschilderd, omdat haar man als beroep jachtopziener was. Het is afkomstig van een borduurpatroon en deze vergroot en nageschilderd tot dit resultaat. “Dit is allemaal aardig geslaagd, al zeg ik het zelf.

“Ik vind het erg leuk om dit weer terug te zien”
Het schilderen met olieverf zien we ook in een schilderij, die zij in 1989 gemaakt heeft b.g.v. afscheid van pastoraal werkster Jeanne Hommenga. Dit schilderij is zeer recent, door haar, aan ons terug gegeven. De reden hiervoor is dat dit schilderij na haar overlijden hopelijk een mooi plek kan krijgen in onze gemeenschap. Als we vragen aan Arda, wat we daarop zien vertelt zij het volgende: “Van een bekende parochiaan, kreeg ik twee foto’s waarop de geborduurde wandkleden te zien zijn die je links en rechts op de eerste pilaren van onze kerk kunt zien. Zij vroeg mij om dit na te tekenen en heb besloten om dit na te schilderen. Ook heb ik het logo van onze geloofsgemeenschap erbij geschilderd en zo is het tot dit resultaat gekomen. Al met al was dit toen een moeilijke klus.”

Op het linker gedeelte zien we de wonderbaarlijke visvangst uit het Evangelie volgens Matteüs hoofdstuk 13: 47-48. Dit is ook een verwijzing naar de Bunschoten-Spakenburgse geloofsgemeenschap Open Kontakt.  Deze gemeenschap kerkten in de Adventskerk. Aan de rechterkant zien de oogst op de akker uit het Evangelie volgens Matteüs hoofdstuk 13:24-30. Dit verwijst naar agrarische gemeenschap van Hoogland. “Nu ik dit schilderij weer zie, vind ik het erg leuk om dit weer terug te zien en dat het misschien in de pastorie komt te hangen.” Jeanne Hommenga vindt het ook erg fijn als dit schilderij als het een plek krijgt in onze gemeenschap. Wat zij ook recentelijk gedaan heeft is dat zij een aantal beelden van kerststal heeft gerepareerd en andere bijgewerkt heeft met een nieuw verf. Deze kerststal staat tijdens kerstmis altijd in de centrale hal van de Pastorie. We hebben deze beelden groep gekregen van Hanny van Grondelle. Met veel precisie en passie heeft zij deze beelden weer kleur gegeven.

“Het geeft je veel voldoening als de klus weer geklaard is! ”
Tot slot: Een oproep aan de lezers om mee te doen in de genoemde activiteiten. Vrijwilligers zijn nog steeds nodig. Het is een nieuwe vorm van ontmoeting,  verstilling en gezelligheid. “Het geeft je veel voldoening als de klus weer geklaard is! ” Dus lezers we nodigen u van harte uit en kom in gesprek of ontmoeting. Stuur hier een email aan ons secretariaat of doe een telefoontje naar 033-4801223 of spreek een toevallige vrijwilliger aan!

Een drieluik vrijwilligerswerk van Arda
Het interview dat we met Arda hadden was mooi en we hebben het wat moeten opknippen over een aantal andere internetsite’s Ga naar:

  1. Hoogland Samen
  2. Hoogland-Online
  3. Het Martinusbericht