Wie rondom de Martinus woont, kon vorige week donderdag ’s avonds al om 10 voor 10 de klok een aantal keren achter elkaar tien uur slaan. Op hol geslagen? Nee, blijkt uit onderstaand verhaal. Theo Keizer vertelt hieronder een stukje over de geschiedenis van de klokken.
1957. Koster Blom werkt hier mee om de klokken aan te brengen, samen met monteurs van Petit en Fritzen, de klokkengieter uit Aarle Rixtel. Sinds die tijd kennen de inwoners van Hoogland het kenmerkend gebeier van de klokken. Vanaf 2000 is er een groep vrijwilligers ontstaan die de zorg op zich heeft genomen om de klokken te laten luiden.
(Reis Blom, Piet Keizer, Theo van der Linden, Gerard van Wee, Jan Roeten, Leo van Loen, Timo Blom, Herman van Loen, Han van Middelaar, Theo Meyer, Theo Keizer). Deze namen zijn bekend, waarschijnlijk zijn er nog meer.
2015. We hebben herstelwerkzaamheden gedaan aan klepels, assen en lagers in samenwerking met Koninklijke Eijsbouts. De grote schakelkasten, een vernuftig stukje techniek van electro en mechanica, vertoonden regelmatig storing. Het was het laatste stukje dat nog aandacht nodig had. De laatste jaren moesten we regelmatig de toren in om de contactpunten schoon te maken van corrosie door vonkoverslag.
We kwamen tot de conclusie dat na 63 jaar het niet zinnig meer was om deze kasten te gaan reviseren. Het parochiebestuur zag de noodzaak in om te investeren in nieuwe techniek en ging akkoord met een investering. We hebben Koninklijke Eijsbouts namens Locatieraad, Parochiebestuur en Bisdom opdracht gegeven voor het vernieuwen van de luidmotoren.
2020. In de afgelopen weken hebben we nieuwe kabels aangebracht. Donderdag 16 juli werden nieuwe luidmotoren aangebracht met optische aansturing van de klokken. We verwachten dat de klokken nog lang kunnen luiden en het kenmerkend geluid van de Martinus klokken over Hoogland te horen zal zijn.
Het luiden van de klokken (1ste Paasdag 2017) is hieronder te zien en lees hier meer over de aanschaf van deze klokken.
Jesse Oosterman heeft daar ook e.e.a. over geschreven en dat leest u hieronder
1e Paasdag 2017, alle klokken luiden jubelend, zo ook in de katholieke Martinuskerk in Hoogland waar de grootste klok normaal gesproken nooit meeluidt, maar omdat het nu Pasen is laten ze alle 4 van zich horen en dat maakt samen een prachtig geheel!
De kerk dateert uit de 19e eeuw, de toren niet. Deze is in 1945 opgeblazen en in 1955 herbouwd. Een paar jaar later werden de klokken pas voor deze kerk gegoten.
Op het gelui van de OLV-toren na is dit het grootste gelui van gemeente Amersfoort en eigenlijk ook een van de grootste in provincie Utrecht. Al hangt er in Utrecht zelf natuurlijk nog een aantal veel grotere geluien.
Op de klokken zelf zijn gewichten aangebracht waardoor je de klokken goed afzonderlijk van elkaar kunt horen en zo goed ritmisch ingesteld zijn. Echter, het luidtempo wordt hierdoor wel trager en in dit geval ook wat scheller, waardoor het iets minder mooi is dan als ze sneller en vloeiender zouden luiden. Ondanks dat is er al veel restauratie verricht, op een ander flimpje is te zien dat de klepel van de kleinste klok hevig slingerde, hier is dat al niet meer. De klepel van klok 2 is er diverse keren uitgevallen, ook nu gebeurt dat niet meer. Bij klok 3 vind ik zelf dat hij veel te hard geluid wordt, dit kan makkelijk aangepast worden door de motor af te stellen. Bij de grootste klok mankeert voor zo ver ik weet niets, maar ja, die wordt toch nauwelijks gebruikt. Bij deze klokken zitten de motoren trouwens een verdieping lager.
Gelukkig is de grootste klok wel ieder halfuur nog te horen via een slaghamer, het uurwerk wordt namelijk op deze klok uitgeoefend.
Gegevens kerkklokken:
Klok 1:
Slagtoon: D¹/Cis¹
Luidas: krukas met gewicht
Gieter: Petit & Fritsen
Gietjaar: 1958
Gewicht: 1638 kg
Diameter: 136,7 cm
Aandrijving: elektromotor
Opschrift: Salvatore Grex Devotus (Door de redder wordt de kudde devoot).
Klok 2:
Slagtoon: E¹/Dis¹
Luidas: krukas
Gieter: Petit & Fritsen
Gietjaar: 1957
Gewicht: 1249 kg
Diameter: 124,5 cm
Aandrijving: elektromotor
Opschrift: Martino, aere sacro greges voco ad pastorem maximum (Aan Martinus, onze patroon door de hemelse sferen roep ik de kudde naar de opperste herder)
Klok 3:
Slagtoon: G¹/Fis¹
Luidas: krukas
Gieter: Petit & Fritsen
Gietjaar: 1957
Gewicht: 702 kg
Diameter: 102,8 cm
Aandrijving: elektromotor
Opschrift: Maria Concepti de Spiritu Santo (Maria ontving van de Heilige Geest)
Klok 4:
Slagtoon: A¹/Gis¹
Luidas: krukas
Gieter: Petit & Fritsen
Gietjaar: 1957
Gewicht: 499 kg
Diameter: 91,8 cm
Aandrijving: elektromotor
Opschrift: Angelo Nuntiante (De boodschap van de engel)
Deze klok diende vroeger 3 maal per dag als angelus klok, nu helaas niet meer.
Opname: zondag 16 april 2017 om 9.15, Eerste Paasdag.
Hartelijk dank aan het bestuur van de kerk en dhr. Keizer voor die meegedacht hebben zodat ik toch nog een keer alle 4 de klokken kan opnemen, want dit is een uiterst bijzondere dispositie.
Recente reacties