Op zondag 5 mei a.s., Bevrijdingsdag, gaat ons eigen Sint- Martinuskoor voor de 3e keer de zang in twee vieringen verzorgen in de Sint- Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch. Vincent Blom is daar de plebaan. Zijn grootvader was vroeger koster in de Sint- Martinus. Hij vindt het fijn om weer de eigen koorklankkleur van dit koor te horen. Afgelopen week spraken we hem in de Don- Boscozaal, waar hij vertelde wat zijn liefde voor dit koor voor hem betekent.

“Het Martinuskoor heeft nog steeds de koorklank die ik van vroeger ken.”
De  mogelijkheid om hier te zingen is ontstaan, toen Vincent een keer op bezoek was bij een oom en tante van hem. Zij waren toen 60 jaar getrouwd. Aldaar ontmoette hij koorlid Anita Koller – Voskuilen. Hij kwam bij haar aan tafel zitten en zo ontstonden er diverse gesprekken, waaronder de mogelijkheid om in de Meimaand in deze kathedraal te zingen. In deze meimaand zijn er heel veel extra vieringen en daarom ook extra koren nodig. “Het ei was op dat moment gelegd” en na intern overleg is de uitnodiging gerealiseerd. “We hebben  smaak nu gewoon te pakken en dat is wederzijds”. Het koor gaat nu voor de 3e keer in twee vieringen de koorzang verzorgen.  Wat ook bijzonder is dat dit koor op de eerste zondag van de meimaand de zang in de Eucharistie  van 12:00 uur én het lof van 16:00 uur gaat verzorgen. Wat misschien ook een toeval is, of niet,  is dat de vicevoorzitter van de Sint-Janskathedraal ook een Hooglander is. Jan Pommer, zoon van oud-dirigent Frans Pommer . “ ’s-Hertogenbosch is nu ook een stukje Hoogland in het zuiden en ik vind het ook heel bijzonder dat dit koor in mijn kerk komt zingen. Het geeft mij een mooi thuiskomgevoel en dat voel ik ook als ik hier in Hoogland ben. Dit is nog steeds de koorklank die ik van vroeger ken. Dit is mij heel dierbaar,volgens Vincent’.
Tot slot nog een tip van de plebaan: “Organiseer een touringcar voor zondag 5 mei en vier met mij mee! Maak er een Mariabedevaart van, naar de Zoete Moeder van ‘s-Hertogenbosch.  Iedereen is van harte welkom.”

Bekijk hieronder de youtube reportage.