De verhuizing van het eucharistisch centrum naar de St. Martinuskerk heeft dit weekend zijn beslag gekregen. Vanwege de coronamaatregelen konden 30 parochianen de zaterdagavond- en zondagmorgenviering bezoeken.

Maar de vieringen waren ook te zien via Kerkomroep van de St. Martinuskerk.
Bij aanvang van de zondagmorgenviering sprak vicevoorzitter Angelique Liebens de aanwezigen, kijkers en luisteraars van Kerkomroep toe met o.a. de volgende woorden: ”Een bijzondere dag, zeker in deze tijd van corona, waarin vreugde en verdriet naast elkaar bestaan. Ik wil hierbij allereerst nogmaals richting de vrijwilligers en parochianen van de H. Kruiskerk benadrukken dat zij het altijd goed hebben gedaan, dat er hard gewerkt is aan de opbouw van het eucharistisch centrum in de H. Kruiskerk. Daar wil ik ze voor bedanken. Namens het bestuur en het pastoraal team en namens alle andere geloofsgemeenschappen en parochianen. Maar vanaf vandaag gaan we naar een nieuwe fase in de geschiedenis van onze parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Vandaag is een dag dat we even, ieder met eigen gedachten hierover, even stil staan bij dit moment. Er is hard gewerkt door het transitieteam: mensen vanuit de gehele parochie, met accent hierbij op parochianen vanuit de H. Kruiskerk en de St. Martinuskerk zijn meermaals met elkaar in gesprek gegaan hoe we de transitie van het eucharistisch centrum het beste zouden kunnen vormgeven. Er is een plan gemaakt, activiteiten zijn in beeld gebracht, de misdienaars zijn met elkaar in gesprek gegaan, de lectoren komen bij elkaar en zo gaan we stap voor stap in gezamenlijkheid verder. De transitie is nog lang niet voorbij. De komende maanden blijven we elkaar herontdekken en blijven we leren van elkaar.”

Lees hier verder

 

Reacties

Na afloop van deze viering kregen we van een aantal parochianen een paar reacties. Deze waren:

  1. “Ik hoor hier bij en vooral bij dit heugelijke feit. Ik vind het erg mooi.”
  2. “Het bijwonen van deze viering voelde voor mij goed en vond het ook een goede dienst .
  3. “De vuurdoop voelde voor mij prima  en was wel wat raar. Normaal ga ik naar de H. Kruiskerk en dat is wel wat confronterend om nu te horen dat deze kerk vanaf nu het eucharistisch centrum is van onze parochie. Maar ik ga er wat moois van maken.”
  4. “Ik ben trots dat de St. Martinuskerk nu het eucharistisch centrum is geworden.  Het geeft ook iets extra’s en bijzonder dat we met zo weinigen gemeenschap kunnen zijn. Pastoor Skiba zei: Laten we ons oprichten en vooruitkijken. We moeten aan elkaar wennen en er iets moois van maken.”
  5. “Ik vond het fijn om hier te zijn en om ook te laten zien dat de H. Kruiskerk ook hier in deze kerk is vertegenwoordigd. Het was voor een deel vertrouwd. Het was ook een mooie viering. Voor mijzelf voelt dit goed. Alleen voor de parochianen uit mijn eigen H. Kruiskerk is dit best wel moeilijk. Het was fijn dat een aantal medeparochianen uit mijn kerk hier waren. Alleen vind ik wel dat het triest is dat we met zo weinig mensen naar de kerk mogen gaan, zodat je niet met elkaar kerk kunt zijn. Dit zal wel op een ander moment gebeuren.

Tot slot vroegen we Pastoor Joachim Skiba om een reactie: “Ik voel mij heel goed. Voor mij is dit in de huidige coronatijd een mooie viering. De aanwezigen deden zoals het hoort ook goed mee. Er was veel aandacht. Het was ook mooi om op de 1e advent een mooi begin te maken met het eucharistisch centrum samen met het kaarslicht van de 1e adventskaars en de warmte die dit geeft naar elkaar toe.”

Na afloop kregen de aanwezige parochianen twee waxinelichtjes met een mooie tekst.