Op 16 juli 2020 heeft Koninklijke Eijsbouts 4 nieuwe luidmotoren aangebracht. Wij, de groep die het onderhoud en de storingen van de klokken in de afgelopen jaren hebben opgelost, zijn er erg blij mee.

Soms haalde ik diep adem op zondagmorgen als alle klokken het deden. Ook de kosters en Margreet Franck kunnen nu met een gerust hart de knoppen indrukken. Het werkt gewoon, de klokken komen snel tot luiden. In de oude situatie stonden de motoren een verdieping lager, er liepen lange kabels over de grote wielen naar beneden naar de schakelkasten en motoren.
Nu staan de motoren direct onder de klokken. Een ketting loopt over het wiel, achterop de motor is een optische schakelkast aangebracht.
Daar is ingesteld hoe hoog de klok gaat en deze regelt de draairichting van de motor, links- dan wel rechtsom.
Aan dit project werkten mee; Blom Elektro, voor de adviezen en materialen voor de e-installatie en Trilo/Vanmac voor de staalconstructie. De montage van de e-installatie en het staal hebben we in eigen beheer gedaan.

De klok is van slag
We dachten dat we er nu waren, maar laat het slagwerk ons in de steek. Het was een aantal mensen opgevallen dat de klok op het hele uur een andere reeks sloeg dan de wijzers aangaven. Ook het halve uur vertoonde meer slagen dan ze gewend waren. Om ervoor te zorgen dat heel Hoogland niet van slag raakt, hebben we de hamer van het slagwerk uitgeschakeld. De wijzers blijven de tijd gewoon aangeven. We hopen dat we ook dit probleem binnenkort is opgelost. Inmiddels hebben we nieuwe schakelaars binnen die we in de loop van September gaan monteren.

Het bezoek aan de toren en ook net onder het haantje leverde wel een mooi vergezicht op.

Werkgroep De Klokken van de Sint Martinuskerk
Theo Meyer, Timo Blom, Gerard van Wee en Theo Keizer