Op zondagmiddag 4 februari a.s. verandert onze grote huiskamer in de Pastorie tijdelijk in een buurttheater voor Gluren bij de Buren. De lokale amateurkunstenaars Alma Latina gaan hun talenten tonen in deze knusse huiskamer te Hoogland. Deze speciaal ad-hoc Latin American groep treedt op om zo aandacht te vragen voor het slavernij verleden van Suriname. Aan de vooravond spraken we hem in de Pastoor Pieckkamer met parochiaan Ronald Dongor.
“Mijn kinderen zijn van deze maatschappij”
De groep Alma Latina gaat tijdens hun optreden stil staan bij het 150 jaar afschaffing van het slavernijverleden. Ronald verwijst daarvoor ook naar de excuses die onze koning vorig jaar gemaakt heeft tijdens de Keti-Koti herdenking in Den Haag. Deze herdenking duurt tot en met 1 juli a.s. Ook Ronald gaat samen met zijn medemuzikanten hierbij stil staan. “Ik vind dat we ons bewust moeten blijven van onze geschiedenis., die achter ons ligt. Maar we moeten ook kijken naar de toekomst, die voor ons ligt en zeker voor de volgende generatie.”aldus Ronald. Ronald heeft Surinaamse ouders en zijn overgrootouders waren ook slaven. Dit betekent ook dat generaties na hem ook bewust worden van dit verleden. Ook ik en mijn kinderen en kleinkinderen zijn onderdeel van deze samenleving en blijven dat ook. Zo zijn de kinderen hier in deze stad geboren en hebben totaal geen affiniteit met Suriname. “Mijn kinderen zijn, zijn kinderen van deze maatschappij en we moeten hiermee beseffen dat we nu een multi-etnische samenleving zijn. Het is nu geen wij zij meer maar wij zijn gewoon Nederlanders, want mijn kinderen en kleinkinderen hebben geen affiniteit met Suriname. We moeten ook bewust zijn van de geschiedenis die achter ons ligt en samen kijken naar onze toekomst.”
“Met dit optreden maken we elkaar deelgenoot van dit verleden.”
Wat Ronald in het voorafgaande vertelt heeft gaat zeker tot uiting komen in het optreden van Alma Latina. De liederen die gezongen worden hebben o.a. te maken met het slavernijverleden. Zo zal dat te horen zijn in het lied: Faya siton no bron mi so. Dit betekent brandmerk mij niet zo. Zoals men weet werden slaven gehaald uit Afrika en zij werden gebrandmerkt met het brandmerk van de West-Indische Compagnie. Zo wist men van wie de slaven behoorde. Na deze zin zingt Ronald het refrein van dit lied, waarna het stil wordt in de Pastoor Pieckkamer van de pastorie. Als we hem daarna vragen wat dit verleden voor Ronald zelf betekent, geeft hij de deze reactie: “Dit doet mij heel goed en dat ik hier in Amersfoort (keistad) zie en in mijn geloofsgemeenschap Sint Martinus, dat we hiermee elkaar respecteren. Maar ook de waardigheid van elkaar inzien. Het is daarom enorm goed dat we dit optreden in de Pastorie mogen doen. Met dit optreden maken we de Hooglandse en Amersfoortse gemeenschap deelgenoot van dit verleden en dat doen we heel goed.”
“Zo betrokken zijn met suriname”
Als je op bezoek komt naar de Pastorie, dan zul je ook in aanraking komen met een kraam, van de Stichting Jan Veldema. Ronald, vindt dat deze stichting hele goede dingen doet voor het land Suriname. Al vele jaren ondersteunt deze stichting ook een school in Paramaribo. Zij voorzien hen ook van schoolmaterialen, enz. die zij hier ontvangen hebben. Maar ook een de St Jozefschool uit Hooglanderveen heeft met enige regelmaat online contact met deze school in Commewijne. “Dit doet mij zo goed, omdat uit mijn omgeving Amersfoort / Hoogland en Hooglanderveen zo hierbij betrokken zijn met Suriname!”, aldus Ronald
De Hooglandse inwoners Raymond Buth en zijn vrouw Ruth Jütte gaan je in het kort vertellen wat zij al vele jaren doen voor de Stichting Jan Veldema. Een financiële bijdrage is dan erg fijn voor hun.
De optredens van deze groep zijn op zondagmiddag 4 februari a.s. beginnen om: 13:30 / 15:00 / 16:30 uur! In de pastorie van de geloofsgemeenschap Sint Martinus te Hoogland. Kom in stemming met de onderstaande reportage: Beelden van de Alma Latina groep repetitie
Lees hier meer over gluren bij de buren.
Recente reacties