Op 23 juli a.s. wordt in Hoogland een bijzondere man 100 jaar. In zijn huis viert Kees van de Kooij deze bijzondere mijlpaal. Ondanks zijn hoge leeftijd wil Kees graag de regie houden over zijn leven. Dit doet hij al vanaf 1951. In dat jaar begon Kees zijn eigen kapsalon aan huis op de Hamseweg. Tegen de zin van zijn vader werd hij kapper. “Knippen en frunniken? Da’s maar niks”, vond zijn vader. Pastoor Hendriks heeft de kapsalon nog gewijd bij de opening. Het laat zien dat Kees een gelovig mens is.

Wie is er niet door hem geknipt?
In zijn kapsalon kwamen vele inwoners uit Hoogland en van ver daarbuiten. Kees genoot van de verhalen die zij met hem deelden. Er werd daarbij veel gelachen. Zo vertelde Kees dat een vrouwelijke klant tot op hoge leeftijd naar hem toe ging om het nodige nieuws te delen.
Vorig jaar heeft hij nog iemand geknipt…..met hompen op zijn achterhoofd. “Dat zie ik toch niet, omdat het aan de achterkant zit” zei de klant.
Kees vond dat hij dit niet meer moest doen. Hij stopte met de kapsalon.

“Ik ben een eigenwijze man, maar nooit lang boos”
Oud zijn is heel hard werken en misschien wel het zwaarste beroep dat er is. Daar moppert Kees niet over. Hij neemt het leven zoals het is, zoals “geef het lichaam de tijd om oud te worden, probeer dat niet tegen te gaan, dat werkt tegen je”.
De buurt en vele anderen helpen Kees om zijn 100e verjaardag te bereiken. Bang om wat te breken nu je ouder wordt? Kees zegt dan: “Niet bang zijn, dan kun je niet leven.” Kees heeft een ijzersterk geheugen, want hij kent iedereen. Hij noemt moeiteloos hele familiestambomen op, inclusief de wensen hoe men het haar verzorgd wilde hebben.
Voor Kees zijn geld en spullen maar aardse dingen. “Beter gierig dan geldbelust”. Kees is een man van discipline en ritme. Hij is streng voor zichzelf om zelfredzaam te blijven. Elke avond gaat hij dankbaar naar bed, om de volgende ochtend weer dankbaar op te staan. Tot voor kort kookte hij nog voor zichzelf. Kees is een wereldse man. Reislustig als hij is ging hij graag naar Thailand en Indonesië. Corona maakte daar een einde aan.

“Ik weet dat er iets is”
Kees ervaart steun en kracht vanuit zijn geloof. Op zijn verzoek is er daarom op zondag 16 juli aandacht voor zijn 100e verjaardag tijdens de eucharistieviering in de Sint Martinuskerk. De viering start om 9.00 uur. Na afloop zijn neven en nichten en hun kinderen uitgenodigd in de Pastorie. Samen koffie drinken met iets lekkers, want dat vindt Kees gezellig.

Een muzikale aubade
Op zondag 23 juli is het zover Dan wordt Kees echt 100 jaar. Deze dag moet hij de regie uit handen geven. Zo zal hij thuis, op zijn terras, muzikaal verrast worden door Muziekvereniging Sint Caecilia. De serenade zal om ± 10.45 uur zijn.Iedereen uit Hoogland is dan welkom om Kees te feliciteren bij hem thuis aan de Hamseweg 24. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats tussen 10.30 tot ongeveer 12.30 uur.