Afgelopen zondagmorgen stond oud kapper Kees van de Kooij stil bij het moment dat hij vandaag 23 juli 100 jaar is geworden. Samen met zijn familie / vrienden stond hij hierbij stil. In deze viering werd hij toegesproken door Ad van Dijk. Onderstaand de uitgesproken tekst van hem.

 

Beste Kees van de Kooij, beste kapper Kees,
Daar zit je dan, hier in de Martinuskerk die jou zo vertrouwd is. Waar je gedoopt bent, waar je je ouders, familieleden en vele dorpelingen hebt uitgedragen naar het kerkhof hiernaast. Dit Godshuis voelt voor jou als een dierbare plaats waar we samenkomen om het leven te vieren. Daarom heet ik je nogmaals welkom op je bijna 100e verjaardag. Je hebt er zo lang naar uitgekeken.

Beste familie van Kees en beste parochianen. Hoeveel tijd heeft u? Want als we het leven van Kees doornemen, dan zitten we hier nog wel even. Maar troost u, we houden het kort. In het licht van de lezingen van vandaag, benoemen we een paar momenten en uitspraken die jouw leven tekenen Kees.
We hoorden over het zaad dat wel of niet in vruchtbare aarde valt. Je vader verwachtte dat je wel smid zou worden, maar het was al vroeg duidelijk dat de smederij niet de vruchtbare aarde was, waar jij tot bloei zou komen. Als je de smederij op zaterdagmiddag moest vegen, dan piepte je er snel tussenuit. Moeder Keetje verstopte je dan gauw in de bedstee……..

Kapper wilde je worden.
Vader Pank was duidelijk “Knippen en frunniken? Da’s maar niks”. Toch zette je door en met succes! Wie is er niet door jouw geknipt in Hoogland? Je was een vakman, alhoewel? Twee jaar geleden schoot je schaar ineens uit en knipte je bij iemand een paar hompen uit zijn haar. Ach, zei de klant, het zit aan de achterkant, dus zie ik het toch niet. Nee, u hoeft niet rond te kijken om te zien wie die klant was. Het is al weer aangegroeid. Om een gelijkenis als die over het zaad te vertellen, moet Jezus veel tijd besteed hebben aan het observeren, opmerken en overdenken van eenvoudige gebeurtenissen. Dit heb jij precies zo gedaan in je kapsalon Kees. Wilde iemand iets persoonlijks kwijt? Dan vroeg je hem om vóór openingstijd te komen, dan had je echt tijd om te luisteren.Jij wist vast meer over het leven van mensen dan de pastoor in die tijd. Het is wat jij nu zo mist: “de mensen hebben geen tijd meer voor een praatje”. Echt luisteren, vanuit een dienstbare houding, is waardevol en geeft betekenis aan je leven. Jij verstond die kunst. Aandacht geven aan anderen zonder daar meteen iets voor terug te vragen. Zo’n levenshouding helpt je om 100 te worden. Oud zijn is heel hard werken en misschien wel het zwaarste beroep dat er is, vertelde je eens, en: neem daarom het leven zoals het komt, zoals “geef het lichaam de tijd om oud te worden, probeer dat niet tegen te gaan want dat werkt tegen je”.

Je neemt geen blad voor de mond.
Zeg ik dat niet netjes omschreven zo? Hoor ik daar een enkele zucht vanuit de kerk? Maar authentiek als je bent, zeg jij dan “ik ben een eigenwijze man, maar nooit lang boos”. Soms ben je onuitstaanbaar en tegelijkertijd is er respect en bewondering voor wie je bent; kleurrijk, ijdel, trots en flamboyant. Tegenslag geeft je de kans om te leren, zoals zaad kou en droogte moet doorstaan om te groeien, zo heb jij altijd volgehouden. Hoe zwaar je oude dag vaak voelt, Bang om wat te breken nu je ouder wordt? Jouw motto is: “Niet bang zijn, dan kun je niet leven”. Voor jou zijn geld en spullen maar aardse dingen.

Elke avond ga je dankbaar naar bed en elke morgen sta je weer dankbaar op.
Dankbare mensen zijn als zaad dat valt in vruchtbare velden, ze geven wat ze ontvangen in tienvoud terug. Je geloof is daarbij een bron van kracht Kees. In het nisje op je schoorsteen brandt dag en nacht een lichtje bij Maria. Uit de lezingen horen we zojuist; Ik weet zeker dat wat voor lijden wij hier ook doormaken, het in het niet valt bij de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien. Wat een hoopvolle gedachte!
Beste Kees, we wensen je van harte toe dat die bron van kracht je gaande mag houden, tot de dag waarop jouw God de hemelpoort voor je openzet. Eerst volgende week nog je verjaardag vieren. Daarna hopen we dat velen nog een keertje bij je thuis komen, om verhalen en herinneringen op te halen. Een beetje tijd en aandacht voor elkaar. Het is als vruchtbare grond waarop zaad welig zal tieren. Dat het jou, en ons allemaal, mag overkomen Kees. Alvast van harte gefeliciteerd, namens iedereen vanuit de Sint Martinus. Tot slot, omdat Maria een bron van troost voor jou is, zal het koor een Marialied zingen. Zingt u het van harte mee vanaf het inlegvel? Voor Kees en… voor uzelf.

Fotomomenten