Sinds enige maanden vind je in de pastorietuin een tweetal bijenkasten.  Deze bijenkasten worden beheerd door Marianne Poortvliet en Ina Ottens. Inmiddels zijn de aanwezige bloemen, planten daar heel blij mee, want zij krijgen met enige regelmaat bezoek van deze bijen. We zochten de beide dames op in deze tuin en aldaar interviewde we  Marianne Poortvliet. De naam Poortvliet bracht de schrijver van dit artikel gelijk aan het denken, want zij heeft ook een familietak met de bekende illustrator, tekenaar en kunstschilder Rien Poortvliet.  Dit is even een klein wetenswaardigheid en we gaan snel over naar hetgeen we voor kwamen, namelijk de bijen. In de pastorietuin zijn twee bijenvolken aanwezig in twee top bar hive bijenkasten. Dit houdt in dat deze bijen op een natuurlijke manier  de raten bouwen. Zij haalt hier ook geen honing vanaf, want dat is heel erg lastig. De honing zit veelal in een raat. Maar deze bijen hebben het ook nodig voor de winter. Zoals al geschreven zitten er twee volken en een bijenvolk bestaat samen met een koningin uit meer dan 20.000 bijen.

Een uit de hand gelopen hobby
Marianne, heeft deze hobby opgepakt omdat zij de natuur mooi en fijn en wilde er ook meer van bijen weten. En toen kwam bij haar de vraag op: Hoe kom ik aan bijen en hoe werkt dat?  Na deze vragen zich bij zich zelf gesteld te hebben ging ze nog meer zoeken. Al gauw kwam op haar pad de cursus Imker tegen en dat ging zij doen. Al gauw ontmoette zij daar Ina Ottens . Zij zelf zegt over dit moment het volgende daarover: “ Ik vind het fantastisch en je gaat een jaar dit volgen, zodat je alle seizoenen leert kennen, mee maakt en ook ervaart. Op deze manier ben ik gestart met de bijen.” Zij vindt het ook een fantastisch hobby en het is ook leuk om dit aan mensen te vertellen. Net als velen, wist Marianne er ook weinig van.  Maar vooral de vragen stellen: Wat gebeurt er in zo’n kast en wat gebeurt er met zo’n volk. Hoe communiceren zij met elkaar. Wat doet een koningin? Enz. “Al deze ervaringen leren kennen is gewoon super en hen leren kennen in een ander seizoen. Je ziet dan ook hoe zij dan reageren. En als ik er niet uit kom, dan ga ik contact treden met collega imkers. Hoe mooi is dat? “, aldus Marianne. Inmiddels is Marianne ook lid van een imkervereniging en de naam hiervan is “Imkersvereniging Eemkwartier” en deze is gevestigd in het bijenhuis, samen met de sterrenwacht op landgoed Schothorst. Hier slingert zij met enige regelmaat honing.

“Ik vind het gewoon heerlijk en fantastisch”
Tot slot vragen we aan haar wat het doet om imker te zijn. Zij geeft deze reactie: “Ja wat doet het mij…Ik vind het gewoon heerlijk en fantastisch om iedere keer weer te zien hoe deze dieren zo natuurlijk mogelijk alles kunnen doen en zoveel ook. Maar ook de onderlinge communicatie vind ik heel mooi.” Op de foto zien we haar in imkerkleding samen met Ina Ottens. Tot slot hebben we nog een mooi youtube filmpje gemaakt en deze is hieronder te zien.

Mocht u na het lezen van dit artikel meer info willen hebben of u heeft belangstelling voor de honing dan kunt u op elke tweede dinsdag van de maand naar de Sterrenwacht Midden-Nederland (Schothorsterlaan 27, 3822 NA Amersfoort) gaan om dit te kopen. Kom ook kijken in de Pastorietuin en ga op zoek naar de twee bijenkasten. En wilt u meer info over de Imkersvereniging Eemkwartier, Kijk dan hier op de site Bijenhuis en Sterrenwacht.