Wekelijks schrijft journalist Tim van der Hammen voor AD Amersfoortse Courant een bijdrage voor de rubriek: Het Amersfoort van.. Dit keer werd Ans Kruisselbrink-Borgonjen hiervoor benaderd. Onderstaand het interview.

Ans Kruisselbrink-Borgonjen (67) werkte bij het RIVM, maar is inmiddels gepensioneerd. Als vrijwilliger zet zij zich in voor de katholieke geloofsgemeenschap van de Sint-Martinuskerk in Hoogland. Ans is lid van de pastoraatsgroep en medeverantwoordelijk voor de uitvoering en onderlinge afstemming van de pastorale zorg. Daarnaast is ze vrijwillig voorganger. Ans is getrouwd, heeft vijf kinderen en acht kleinkinderen.

Wat betekent de coronacrisis voor u?

,,Het leek alsof velen van ons met de oortjes van de smartphone in, afgezonderd de wereld inkeken. Inmiddels weten we dat we méér met elkaar verbonden zijn dan we aanvankelijk dachten. Via apps, beeldbellen, thuiswerken, -onderwijs en videovergaderen. Het benadrukt het belang daarvan ná de crisis. De afstand, die we dachten te hebben, brengt ons juist nu dichter bij elkaar. En, hoe houden we mensen aangesloten?”

En vanuit uw geloofsachtergrond?

,,Ik heb te doen met mensen die getroffen zijn, patiënten en zorgverleners. Deze crisis brengt wel de creativiteit naar boven en de levenskracht om door te gaan. Deze creativiteit en vitaliteit vergelijk ik met het openbarsten van een kastanje uit zijn lenteknop. We beleven nu de symbolieke parallel met de Stille week voor Pasen, Goede Vrijdag en de tijd van opstanding.”

Wat is uw favoriete plek in Amersfoort?

,,Ik wandel of loop graag hard in natuurgebied Coelhorst. De ruimte van de polder waar de natuur spreekt. Ondanks dat de knotwilgen elk jaar geknot worden, komen ze ieder jaar weer eigenwijs in volle bloei terug.”

Wat is uw ergernis?

,,Het rondslingerend zwerfvuil door stom ego-gedrag. Daarmee ben je niet zuinig op de gratis (!) natuur waar we van mogen genieten.”

Welke Amersfoorters inspireren u?

,,In het algemeen mensen die hun nek durven uitsteken; maar vooral nu alle zorgverleners die zich kneiterhard inzetten, aan de frontlinie staan en enorm lange dagen maken.”

Als u de baas van Amersfoort was, dan…?

,,Dan zou ik onze gezondheid veel meer willen stimuleren. Ga wandelen, fietsen, bewégen! Het werkt preventief, investeer in je eigen gezonde leven.”