Op zondagmiddag 4 februari a.s. verandert de Pastorie tijdelijk in een buurttheater voor Gluren bij de Buren. De lokale muzikanten van Alma Latina spelen Surinaamse muziek. Deze ad-hoc Latin American formatie treedt op om aandacht te vragen voor het slavernijverleden van Suriname. Daarnaast vragen zij aandacht voor Stichting Jan Veldema, waar Raymond Buth en Ruth Jütte al 30 jaar voor actief zijn. Tijd voor een gesprek aan hun keukentafel.

“Deze samenwerking is erg leuk”
Ruth heeft naast haar passie voor schilderkunst nog een passie. Samen met haar man zetten zij zich al ruim 30 jaar in voor de Stichting Jan Veldema. Vanuit hun huis aan de Engweg verzamelen zij medische artikelen, apparatuur en schoolspullen voor projecten in Suriname.
De lokale amateurmuzikanten van Alma Latina gaan optreden. Voor Raymond is dit  thuiskomen, hij vindt het leuk dat deze link gemaakt wordt. Deze muziek is vrolijk en het is te waarderen dat de muzikanten ook voor ons doel willen spelen. Hiermee wordt ook de Stichting in beeld gebracht en dat  is fantastisch, want we hopen hiermee een overtocht van een container met goederen te kunnen bekostigen! De overtocht van een container is door de omstandigheden in de huidige wereld erg duur geworden en kan oplopen tot 5000 euro. De spullen die we overzee vervoeren zijn daar hard nodig.

“ Leuk dat mensen bij dit project betrokken zijn.”
Nu willen we ook even gluren op de Engweg en vragen Ruth hoe ze te werk gaan.  “Een paar keer per jaar staat er een muur van spullen in onze woonkamer. Dit zijn dozen met o.a. incontinentiematerialen. Ook de schuur staat vol met rollators, rolstoelen of krukken. Alle spullen worden schoongemaakt en geteld  tot ieder gaasje.” aldus Ruth. Er wordt een douanebrief opgesteld en alles wordt opnieuw ingepakt in speciale dozen van Shipping Compagny. Hierna kunnen alle spullen verscheept worden naar Suriname. Om dit te realiseren is er zoals al geschreven veel geld nodig. Ruth zegt daar het volgende over: “Ik vind het leuk dat mensen bij onze projecten  betrokken zijn. Als mensen betrokkenheid tonen is dat erg fijn. Een financiële bijdrage is welkom. Met elkaar in gesprek komen doet ons goed! Voor en door deze activiteit creëren we uit vanuit onze eigen gemeenschap een stukje betrokkenheid.”

“Mijn tennismaatjes hebben nu gezien wat voor een hulp daar nodig is.”
In zijn vrije tijd is Raymond hij vaak te vinden op de tennisbanen van Tennis Club Hoogland. Daar ontmoet hij zijn tennisvrienden. In 2007 heeft hij hen kennis laten maken met zijn land van herkomst.  De vriendengroep heeft nu gezien wat voor een land Suriname is en wat voor hulp daar nodig is. Ik heb hen vertelt over het  Gluren bij de Buren project en hopelijk willen zij ook doneren. De actuele situatie in Suriname is slecht en met de economie gaat het niet goed. De mensen hebben ondersteuning hard nodig. De boodschappen zijn erg duur. Er is veel armoede en mensen komen nauwelijks rond. Ruth vult aan; Om een idee te geven: een aantal jaren geleden heb ik een bezoek gebracht  aan het Vincentius Ziekenhuis,  daar zag ik dat de OK handschoenen na gebruik uitgespoeld werden en te drogen werden gehangen. Tot slot vragen aan we Raymond wat hem herinnerd aan Suriname.  Hij  denkt aan een kinderliedje dat zijn vader voor hem en ook voor zijn kinderen zong,  “Me go bai wan kaw . (Ik ga een koe kopen) Alma Latina zal dit liedje zeker spelen!

De optredens van deze groep zijn op zondagmiddag 4 februari a.s. beginnen om: 13:30 / 15:00 / 16:30 uur! In de pastorie van de geloofsgemeenschap Sint Martinus te Hoogland. Kom in stemming met onderstaande reportage:

Lees meer over gluren bij de buren op: https://glurenbijdeburen.nl/nl/programma/amersfoort.