De pastorietuin van de geloofsgemeenschap Sint Martinus heeft een aantal bijzondere elementen die gezien mogen worden. Dit zijn onder andere  een tweetal beukenbomen, naast een aantal eikenbomen. We zijn eens op zoek gegaan waar de bijzonderheid van de beukenbomen vandaan komt. We zochten contact met een boom van een boswachter. Dit is Joris Hellevoort. Hij is werkzaam als boswachter bij het Utrechts Landschap en bestuurslid bij de Bomenstichting. Samen gingen we zitten onder een mooie beukenboom, die inmiddels 21 meter hoog is en in omtrek 4.17 meter.

“Ik ben eigenlijk bomen”
Joris is eigenlijk een boom, want in het dagelijks leven werkt hij veel met bomen.  Recentelijk heeft hij ook een boek geschreven over bomen en dat draagt de titel: De wortels van ons land. Alles wat gaat over bomen, interesseert hem mateloos en hij heeft er zijn ziel en zaligheid in gestopt. Jorisheeft daar voor zich zelf echt de beuk erin gegooid. Na het voortgezet onderwijs is hij naar de Bosbouwschool gegaan en  hij wilde iets doen voor hhet behoud van de schepping. Denk ook aan milieubehoud. Zijn vader (die ook de leraar was van de schrijver van dit artikel), en zijn moeder zeiden altijd tegen hun kinderen: “Wees goed voor de aarde.”Joris heeft dit vertaalt naar de bomen en dat doet hij nu dagelijks.  Op zijn boek heeft hij zeer veel  positieve reacties op gekregen.

Het is een heel mooi ensemble
We zitten samen onder de monumentale bruine beukenboom.
Op de vraag wat het hem doet als hij onder de grote beuk zit, geeft hij de reactie: “Ik heb vele beuken gezien, maar als ik onder deze beuk zit dan merk ik wel dat de energie heel erg fijn is. Het is een heel mooi ensemble en als ik vanuit de stam van deze beuk naar de Sint Martinuskerk kijk, dan zie ik rechts een kleine dame bij de Lourdesgrot en kijk op de pastorietuin. Ja, mooier wordt het toch niet, toch? “ Wat hij vooral mee wil geven aan de parochianen en inwoners van Hoogland is het volgende: “ Je ziet als eerste de imposante kerktoren en daarna wordt deze kerk gewaardeerd met die bruine of rode beuken. En als je hier de pastorietuin in mag lopen en onder de kroon van deze beuk mag zitten, dan is dit wel top 5 van de mooiste bomen van Hoogland. Ik zou zeggen kom hier met respect kijken en geniet ervan.” Deze beuk zou tussen 1850 – 1900 ontkiemd kunnen zijn. Dit is afhankelijk van de grondsoort. Hij denkt daarom dat deze boom dus meer dan 150 jaar oud is.

De grote beuk heeft het zwaar
Tot slot baart het hem wel zorgen dat er rondom deze boom veel gazon en gras is en dat is voor de beuken eigenlijk helemaal niet zo goed. Als je constant blijft maaien onder de beukenbomen, dan zit je voedingsstoffen weg te nemen. Maar ook verdicht hiermee de grond. De grote beuk heeft het wel zwaar en dat ziet Joris aan de boom, omdat er minder bladen groeien. Dus er moet nu iets te doen zijn in de bodem. Zijn advies is dan ook om er een grote boomspiegel omheen te maken en daarop bladcompost te gooien. Misschien een klein paadje maken naar de boom, zodat je op de bank kunt zitten. Voor de rest moet je deze beuk en anderen met rust laten. Bomen en mensen hebben ook rust en bezinning nodig. Joris is hierin de driepinter die samen met een lokale aannemer wel een goed verder advies wil geven voor deze geloofsgemeenschap. Dit advies geldt voor alle bomen, want gazon is concurrentie! Met zijn advies denkt hij dat alle bomen misschien nog wel 50 of meer jaar mee kunnen.

Bekijk de korte reportage: De beukenboom is een heerlijke boom

Lezing
Op woensdagavond 17 januari a.s. om 20:00 uur bent u door boswachter Joris Hellevoort uitgenodigd voor een lezing, waarin hij nog meer zijn gedachtes, bevindingen e.d.. met ons gaat delen.

De wortels van ons land
In september 2022 verscheen zijn boek: De wortels van ons land. Het gaat over de Cultuurgeschiedenis van de 21 beroemdste bomen van Nederland. Zijn  boek is te bestellen via: https://www.elikser.nl/de-wortels-van-ons-land-1.htm