Op zondagmiddag 4 februari 2024. veranderde de grote huiskamer in de Pastorie tijdelijk in een buurttheater voor de Gluren bij de Buren editie. De lokale amateurkunstenaars Alma Latina lieten hun bijzondere talenten zien in deze knusse huiskamer te Hoogland. Het was verstillend om dit allemaal mee te maken. Maar ook om de gezellige sfeervolle muziek te horen en te zien. Tijdens hun optreden werd regelmatig stil gestaan bij het slavernijverleden van Suriname. Bij de aanvang van hun 3-tal optredens sprak Ronald Dongor deze onderstaande tekst.

Ik ben Ronald Dongor, vrijwilliger hier in de Sint Martinus.
Welkom bij het huiskamerfestival Gluren bij de Buren. Gluren in de huiskamer van de Sint Martinuskerk, hier in Hoogland. Een dorp in de Keistad. Zo noemen wij Amersfoort.
We willen samen met u een vreugdevol halfuurtje van maken, maar wel met een serieuze ondertoon. Onze Koning Willem Alexander en onze premier Mark Rutte hebben ons – de totale Nederlandse Samenleving – opgeroepen om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden in ons Nederland.
Op diversen plaatsen, vindt Ketikoti – viering plaats. Dus nu ook hier bij ons. En zeker ook in onze Keistad. Kent u deze flyer van onze burgemeester? Amersfoort ontketent. Amersfoort herdenkingsjaar slavernij verleden.

Onze burgervader en zijn wethouders zeggen ook dat het slavernij verleden diepe sporen heeft nagelaten, De gemeente Amersfoort wil de impact van het slavernij verleden beter begrijpen. B&W willen met ons als burgers werken aan een samenleving van de toekomst. Een samenleving die inclusiever, rechtvaardiger en gelijkwaardig is voor iedereen.

Lieve mensen,
We gaan 5 medleys voor u zingen. Medleys van liederen die de tot slaafgemaakten zongen. Maar niet alleen die liederen. Want niet alle liederen hebben hun oorsprong in de slavernij, sommigen zijn een voortzetting op muziek welke zijn oorsprong heeft in de slavernij.
We zingen omdat wij bewust moeten blijven van de geschiedenis die achter ons ligt en van de toekomst die voor ons ligt. We willen toch met elkaar in gesprek blijven?
Hoe kun je als tot slaaf gemaakte mens je waardigheid ten volle beleven, wanneer andere mensen je kleineren en tot hun bezit hebben gemaakt?
Lieve allemaal, geweldig dat we vandaag in verbondenheid samen zijn in echte vrijheid.
Het is echt goed om je bewust te zijn van wat zich afspeelde in de slavernij. Dat de slavernij honderdvijftig jaar terug is afgeschaft, is geen excuus om nu te zwijgen daarover. Het is nooit te laat. DE TIJD HEELT GEEN WONDEN.
Daarom gaan we nu zingen en dansen met Alma Latina, – speciaal geformeerd voor deze dag.
De band is divers samengesteld. Zie hier het universele en verbindende karakter van muziek. Onze zangeres is Nancy Zeefuik, de toetsenist Ron Strik, geen onbekende van de Martinus, op de drums Arie van IJzendoorn en op de Basgitaar Henk Waaldijk.
U gluurt niet alleen bij Alma Latina, maar ook bij de Stichting Veldema.

Bekijk de reportage met reacties van bezoekers: Nagenieten van Gluren bij de Buren 2024 in de Pastorie met een aantal hoogtepunten van Alma Latina

Een aantal foto’s van deze middag
 

Reacties
Tot slot: een aantal reacties van de muzikanten van Alma Latina
Gisterenavond op de bank beleefde ik “de vierde set” in mijn hoofd…..dat is een goed teken, want betekent dat dit mij voldoening gaf, en hoop ook voor jullie.   Alles is op zijn plek gevallen deze middag, en naast het muzikale van ons hebben we denk ik ook een boodschap overgebracht!   En niet te vergeten het dankbare werk van Raymond en Ruth onder de aandacht gebracht, met onze inspirator/motivator en verbindende factor.    Dank allen 😘

Ik kan het niet mooier verwoorden. Jullie ook heel erg bedankt voor je enthousiasme en inzet. Het was een mooi optreden en iets om trots op te zijn.

Krijg nog steeds kippenvel als ik de beelden terughaal. Mijn mooiste optreden ooit.

Ik sluit me aan bij jullie woorden. Boven verwachting genoten en gedeeld met elkaar. Toppers Klein is fijn😘👌🏾