Sinds 2016 is er uit de vriendenclub van elf schoolpleinvaders een brouwerij ontstaan met de naam: ‘het Mirakel van Amersfoort’. Dit nieuwe wonder is gebaseerd op de vondst van het Mariabeeldje in onze stad. Recentelijk ontmoetten we in de brouwerij Robert-Jan Wasch (48). Hij is de hoofdbrouwer en samen met John Ansems(51) zit hij te genieten van hun bier.

“Kom maar een biertje drinken”
Op het schoolplein van hun kinderen heeft Robert-Jan zijn medevaders gevonden. Het is eigenlijk begonnen bij John want die kwam bij Robert-Jan thuis om een biertje te komen drinken. Dit was de bron van het idee om zelf een bijzonder biertje te brouwen. Al gauw investeerden elf schoolpleinvaders in dit idee en werden de benodigde materialen gekocht. Dit was het startschot dat de eerste recepturen met bijzondere smaken naar boven  kwamen ‘schuimen’. Dit alles doet hij samen met de schoolpleinvaders in een vereniging die de naam kreeg Brouwerij het Mirakel. Deze naam is ontstaan tijdens het brouwen, want als je speciaal bier brouwt dan moet het ook een naam krijgen en dat werd deze naam. Dit zorgde er ook voor dat de huidige elf schoolpleinvaders met regelmaat bij elkaar komen om hun Mirakel te proeven en ook te brouwen.

“We hebben een heel mooi stadsgezicht”
Wat dit bier ook bijzonder maakt is dat er gekozen is voor naam: Mirakel. Dit is een onderdeel van de geschiedenis van Amersfoort. “Dit verhaal is een ontzettend mooi verhaal en er is in hoofdlijnen al veel bekend. Maar veel weten we ook niet. En als je naar Amersfoort komt dan zie je een belangrijk gezichtspunt en dat is Onze Lieve Vrouwetoren. Bij het zien van deze toren vroegen we ons af hoe deze toren hier gebouwd en ontstaan is.  Als je dan terug gaat in de tijd is de vondst van het Mariabeeldje de oorzaak dat we nog steeds 100 jaren later een heel mooi stadsgezicht hebben.”

“De sleutel voor het Mirakel lag in dit pand”

Inmiddels is hij samen met de andere schoolpleinvaders 6 jaar verder en na het brouwen van het eerste biertje opende zich een nieuwe locatie. Dit was in het Kapelhuis aan de Krankeledenstraat. Ze kwamen erachter dat dit Kapelhuis heel belangrijk was in het verhaal van het Mirakel. In een nisje van dit huis stond het bekende Mariabeeldje. “Dit was op zich voor ons al een mirakel en dat we hiermee de sleutel kregen voor dit pand met daarbij ook de verbintenis van dit verhaal. Ik word door dit verhaal steeds meer spiritueel en het kan bijna geen toeval meer zijn.”

“Vele hebben in het begin dit bier omarmd”
Het brouwen van dit bier doen zij allemaal in hun vrije tijd. De smaak van dit bijzondere bier wordt ook steeds meer geliefd bij de inwoners van Amersfoort. De schoolpleinvaders hebben inmiddels in en rondom Amersfoort al 70 afzetpunten.  “Vele hebben in het begin dit bier omarmd. We zijn daar trots en blij mee.” Bij de presentatie van dit bijzondere bier is ook een minidocumentaire gemaakt rondom het Mirakel van Amersfoort. Deze is te zien op youtube en als je deze gaat bekijken samen met dit Mirakelbier, dan maakt het de zoektocht erna veel eenvoudiger.

De naam Mirakel is ook gekoppeld aan het parochieblad. Dit blad is van de Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Als we hem tot slot van dit interview hem vragen hoe bijzonder hij dat vindt, geeft hij deze reactie: “Ik vind dit erg mooi, het Mirakel is alle Amersfoorters. We hopen dan ook dat dit mooie verhaal veel meer aandacht krijgt. We hebben ook gemerkt dat velen dit verhaal niet helemaal goed kennen. En samen met de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort hoopt hij dat de beide elementen meer bekendheid krijgen en wat dit verhaal ook betekent. Dit bier smaakt na dit interview mirakels goed en in de komende tijd zullen we er nog meer bijzondere bieren ontstaan.” Dit bier zal misschien ook binnenkort na een bijeenkomst, vergadering geserveerd worden en dat nodigt uit om vrijwilliger te worden als dank voor je inzet, betrokkenheid, enz.. Toch?

Youtube-reportages

De ‘verschijning’ van een nieuw Mirakel in Amersfoort

Het Mirakel van Amersfoort – Zoektocht naar een verdwenen Mariabeeldje