Afgelopen week hebben diverse vrijwilligers van de geloofsgemeenschap Sint Martinus gewerkt aan de reparatie aan het uurwerk in de toren van de Sint Martinuskerk. We kunnen u nu informeren dat het uurwerk weer de juiste tijd en klokslag geeft. Hoe dit verlopen is, leest u in de onderstaande bijdrage

Het was even rommelen met de tijd, de voor of de zijkanten of de achterkant. Hoe laat is het eigenlijk? Het was wel een hele verbetering, omdat sinds 10 oktober 2022 toen de klok helemaal stilstond. Vrijdag 22 september zijn we met een hoogwerker bij de wijzerplaten geweest en hebben we de losliggende verlichtingsbuis weer vastgemaakt aan de constructie. We hebben de aansluitingen nagekeken en waar nodig verbeterd. De wijzer aan de achterzijde brandt nu weer. In de ochtend hadden we de wijzers op zes uur gezet, zodat na de reparatie we de klok aan konden zetten. De klok liep naar wens, maar het slagwerk deed het niet. Een computer stuurt het nieuwe aandrijfwerk aan. Dat is heel handig omdat deze wordt aangestuurd door de Europese atoomklok. Ook de winter- en zomertijd worden nu automatisch ingesteld. Tijdens onze werkzaamheden zagen we dat een stuk noklood los zat. Dit hebben we aangeklopt; ook dat dus geregeld.
Maandag 25 september heeft Eijsbouts de instellingen voor het slagwerk aangepast. Om 10 uur sloeg de klok weer als vanouds. Hoogland kan weer vertrouwen op de tijd op de toren. De tuinploeg op donderdag wordt weer herinnerd wanneer de koffie klaar is.

Dank aan:
Stichting Vrienden van Martinus, Zij hebben het mogelijk gemaakt dat we veilig naar boven konden via de kooiladder naar de uurwerkzolder.
Eijsbouts, die op sympathieke wijze ons heeft ondersteund zoals al jaren bij het onderhoud en vervangen van onderdelen van klokken en uurwerk. Pater die ons weer op een veilige manier op de goede hoogte heeft gebracht.
Het team van vrijwilligers, Theo Meyer, Theo van der Linden, Timo Blom; samen maakten we dit met elkaar. De gastvrouwen voor de koffie en de broodjes.

Inmiddels hebben we veel positieve reacties gehad over het resultaat. De inwoners van met name de Woudzoom zijn louter enthousiast.

De verlichting in en om de Pastorie
Maandag 25 september hebben we de oude armaturen op de gevels van de pastorie vervangen door nieuwe LED armaturen.
Was dat nodig? De bestaande armaturen waren van oorsprong uitgevoerd met halogeen lampjes van 35 watt. Deze lampjes branden ongeveer 3000 uur, twee jaar. Deze zijn verbouwd naar LED, met de complimenten aan de ingreep om energie te besparen. Het vervangen van de lampjes was ook nog een hele klus, 8 schroefjes M5 met een inbusboutje. Deze lampjes gaan 20.000 uur mee, maar het bleek een storingsgevoelige oplossing.

Inmiddels waren er ook lampjes aangebracht in verschillende lichtkleuren, wat architectonisch gezien niet geweldig is.
We hebben nu armaturen geplaatst met een levensduur van 30.000 branduren zonder storing. Al eerder dit jaar hebben we alle PL- wandarmaturen in de pastorie vervangen door LED. Naast energie besparen, besparen we ook op onderhoudskosten en minder storing.