Afgelopen zondagavond 12 mei, was er een concert met als thema: (on) Vrijheid. In dit concert nam Noëmi Schermann – Dirigent van Vox Martini de bezoekers mee in deze gedachte. Zij vertelde bij aanvang dit: Met dit concert wil ik in deze onrustige tijd het belang van vrijheid benadrukken. Ik wil met dit concert laten zien dat muziek kan verbinden en wil ik onderscheid maken tussen de gewone mens en politiek. We gaan werken uitvoeren van componisten die schreven in tijden van oorlog of anderszins in hun vrijheid werden beperkt. Daarnaast ben ik zélf de kleindochter van een Hongaarse vluchteling en heb dankzij mijn opa de kans gehad om in vrijheid op te groeien. Ik zie het daarmee ook als een eerbetoon aan mijn opa die na vijf jaar gevangenschap in 1956 vocht voor zijn vrijheid tijdens de Hongaarse opstand en daarna het land is ontvlucht. In dit (on) Vrijheid concert werd een bijzonder programma uitgevoerd.

De reacties van bezoekers
Na afloop  hebben we aan een aantal bezoekers een reactie gevraagd, wat zij van dit concert vonden en deze willen we u niet onthouden.

“Het was een indrukwekkend concert en vooral de muziek met de tekst in de Latijnse mis samen kwam. De muziek viel stil op het moment van dat Jezus overleden was en ook begraven werd. Bij dit moment viel de muziek stil en daarna kwam de muziek opgang. Dit was zo mooi hoe dat gecomponeerd en uitgevoerd is.
Ik vond het een bijzondere en zeldzame ervaring, omdat je dit soort muziek bijna nooit hoort. Ik was blij dat ik hier was samen met mijn vrouw.”

“Een prachtig concert en vooral de manier dat het allemaal als een stem klonk. Ook mooi hoe Noëmi het allemaal dirigeerde, in een goed en mooi tempo.Het eerste stuk en het laatste stuk waren voor mij fantastisch.Het was voor mij de eerste keer dat ik in de Sint Martinuskerk dit mee gemaakt heb. Ik vind het het enorm goed dat er een aantal katholieke kerken laten staan voor dit soort concerten. Dus breek niet alles af, want de kerken zijn altijd gebouwd voor de akoestiek. Wat betreft het laatste merkte ik dat goed bij de uitvoering van Missa Brevis van Zoltán Kodály door koor en grote orgel.”

“Dit concert was voor mij geweldig en ook om met Noëmi samen te werken, omdat ik ook in het koor Vox Martini zing. Maar ook de uit te voeren composities waren voor mij fantastisch.Ook het thema: (on) Vrijheid sprak mij erg aan.”

“Een super mooi concert en heel erg ingrijpend ook om de boodschap over vrede. Dit laatste is zo belangrijk in onze huidige samenleving, omdat we veel oorlogen zien om ons heen. Ik vond het ook erg mooi dat er muziek van Russische componisten te horen waren. Ik zit zelf ook bij het Utrechts Studentenkoor en orkest. Ik wilde graag mijn vrienden aanmoedigen vanuit de kerkbank. Volgend jaar hoop ik mee te kunnen zingen bij dit koor. Het concert deed mij veel en vooral om Noëmi zo te zien. Ik ben erg trots op haar. Het was zo mooi om dit zomaar neer te zetten en dan te bedenken dat zij iedere zaterdag een vijf uur durende repetitie hebben gehad.”

Noëmi gaf zelf deze reactie: “Ik ben nog een beetje in de war, maar het ging heel goed en blij hoe het verliep. Vooral met de uitvoering van Zoltán Kodály ben ik heel blij.Tijdens dit concert was ik ook geraakt omdat ik dacht aan mijn opa, want hiermee liet ik en hij zien dat muziek enorm kan verbinden.”

Martinus-Verbindt elkaar
Zoals u gelezen heeft is het organiseren van concerten in de Sint Martinuskerk erg fijn. Samen met de vrijwilligers van Martinus-Verbindt slaagde dit.

Als u na het lezen van dit artikel meer info wil hebben ga hier naar de speciale site om afspraken te maken om de Sint Martinuskerk of De Pastorie eens te huren voor dit of andere activiteiten.


Lees hier het programmaboekje en ga hier naar de site van vox-martini Noëmi Schermann