Op donderdagavond 24 februari a.s. om 20:00 uur wordt een lezing georganiseerd over ons klimaat. We hebben hiervoor Arie Verrips uitgenodigd. Hij is 16 jaar lang weerman geweest bij RTV Utrecht. Dit is in de pastorie van de geloofsgemeenschap Sint Martinus. Hij gaat dan een spreekbeurt, zoals hij zelf zegt, houden over de relatie tussen de schepping en onze aarde. Aan de vooravond van deze lezing spraken we hem.

Radio M Utrecht
Vorig jaar heeft hij afscheid genomen van deze regionale omroep. Van 2005 tot 2009 was hij dagelijks op tv te zien met het weerpraatje in U-Vandaag. Na het afscheid op tv hoorden luisteraars van Radio M Utrecht hem nog altijd zes keer per dag op radio. Deze carrière is begonnen na een periode dat hij op de grote vaart zat en zich aansloot bij een vereniging van weeramateurs. In deze periode vormde hij zich steeds meer en werd daardoor ook wat bekender. Een weerpraatje ging hij maken voor een lokale omroep en ook ging hij lezingen geven en kwam daardoor steeds meer in beeld.

“We kunnen hier een waterhoogte van max 2 meter behappen”
Hij gaat u meenemen in de discussie: Wordt het het einde van de mensheid? In het verleden hadden we de zondvloed, die is geweest maar vermoedelijk op een andere manier dan in de bijbel staat, althans blijkt uit onderzoeken. Krijgen we weer een zondvloed? Hoe hoog kan het zeewater stijgen en hoe warm zou de aarde kunnen worden? Gevolgen, voor o.a. economie en voedselvoorziening en milieurampen, klimaatvluchtelingen, moeten wij maar Duits gaan leren. (Voorbeeld: Het havengebied van Rotterdam ruimen we niet zomaar eventjes op, maar Rotterdam is lang niet de enige grote haven op zeeniveau.) Is het de wil van God, straf? De mens gaat verkeerd met de aarde om, ook in het verleden zijn er grote rampen geweest. Als we hierover een reactie aan hem vragen, vertelt hij het volgende: “Ja ik kan er wel iets over zeggen, want vroeger was de aarde ideaal en maagdelijk in mekaar gezet laat ik het zo maar zeggen. Je ziet dat ook in de natuur die heel erg mooi in elkaar zit, want het ene dier kan niet zonder het andere dier. Dat geldt ook voor de mens. Samenwerking is daarin gewoon belangrijk. Helaas zien we dat dit nu veranderd en als dit zo gebleven was dan hadden we een veel mooiere aarde gehad. De mensheid doet toch wel wat verkeerd.” Het zou zo zijn dat deze aarde er zelf ten onder van kan gaan, al zullen wij dit hopelijk niet mee maken. Dit zou mede kunnen gebeuren door stijging van de zeespiegel. Hij gebruikt daar deze metafoor voor: Stel dat al het ijs van de Noordpool gaat smelten, dan is er nog niet zoveel aan de hand. Het ijs dat nu al op het water drijft, veroorzaakt bij smelten geen zeespiegelstijging. Maar als het ijs van Groenland gaat smelten, dan kunnen we een zeespiegelstijging krijgen van ruim 7 meter. “En dat is iets wat met de huidige stand van de watertechniek in Nederland niet meer te behappen is. We kunnen hier volgens deskundigen een waterhoogte van maximaal ongeveer 2, misschien net nog 3 meter behappen”
Waterstijging geeft hier dus heel veel technische problemen. Maar ook onze grond gaat verzilten, de waterstand in de rivieren wordt hoger. We kunnen dus een zeewaterstijging van 2 meter aan, maar in veel andere laaggelegen landen kunnen zij deze hoogte niet meer hebben. Deze natuurramp ontstaat als alleen al een deel van het ijs van Groenland gaat smelten. Als we denken aan het gesmolten ijs van de Zuidpool dan stijgt de zeespiegel ruim 70 meter. Het is voor hem wel duidelijk wat er dan gaat gebeuren en in zijn spreekbeurt gaat hij daar o.a. over spreken. Als er vanwege het klimaat veel voedselschaarste ontstaat, zou dat kunnen leiden tot voedseloorlogen.

“Mist, daar vind ik helemaal niets aan”
Tot slot vragen we hem of het weer wat met hem doet. Hij heeft daar de volgende mening over: “Soms wel en ik vind interessant weer erg leuk en spannend is. Zoals mist vind ik helemaal niets aan. Maar wel de recente valwind in Leersum vind ik boeiend. Helaas voor de bewoners, want het had misschien beter in een onbewoond gebied kunnen gebeuren. Ik heb het gezien en het was een groot drama.”

Op donderdag 24 februari a.s. zult u nog meer spannende verhalen over ons klimaat horen. Het wordt geen bla, bla, bla, bla zoals Greta Thunberg dat bekritiseerde aan de wereldleiders van de afgelopen klimaatconferentie. De avond begint om 20:00 uur. Er zal vooraf een coronacheck gedaan worden. Na afloop vragen we u om een vrijwillige bijdrage.