Een grote groep van 70 pelgrims van onze parochie en de zusterparochie HH Martha & Maria is met de bisdombedevaart meegeweest naar Lourdes. De bedevaartgangers vertrokken op Koningsdag en keerde op Bevrijdingsdag weer terug.

Eerste stop is gemaakt in Lisieux, waar de heilige Theresia heeft gewoond en na aankomst in Lourdes hebben de pelgrims samen de eucharistie gevierd. Alle Nederlanders hebben zondagmorgen samen de heilige Mis aan de Grot bijgewoond. In de middag werd de Sacramentsprocessie gehouden. Een van de meest indrukwekkende dagen was de maandag met de viering in de Pius X Basiliek, de Kruisweg en in de avond de beroemde lichtprocessie. De bedevaart naar Lourdes is afgesloten met de viering van barmhartigheid, de handoplegging, de Internationale Mis en natuurlijk het maken van de groepsfoto’s…

Een van de deelnemers was Corien Ossendrijver. Zij was in deze bedevaart assistent-hotelleidster en heeft inmiddels al 7 bedevaarten, waarvan 4 samen met haar man Hans, meegemaakt naar Lourdes. Dit weekend heeft zij met enkele andere pelgrims een bijzondere kaars aangestoken in de vieringen in de St. Joseph- en de St. Martinuskerk. Deze kaars met Maria en een mooie bloem, hadden de pelgrims meegenomen uit Lourdes.

Onze redacteur zocht Corien en Hans op in Hooglanderveen en sprak met hen over deze bijzondere bedevaart. De lustrumbedevaart is voor haar en de gasten begonnen op 27 april. In de bus werden 70 bijzondere Koningsdagspeldjes uitgereikt aan de gasten. Samen met oranjekoek, oranjebekers voor de koffie en andere spullen voor de gasten werd deze bedevaart ingeluid. Deze verrassing werd mede mogelijk gemaakt door de ondernemers uit Hooglanderveen.

Een klik
Hierna ging de bedevaart van start in de bus naar Lourdes. De deelnemers en begeleiders vonden het best wel spannend hoe dit allemaal zou verlopen. Onderweg bezochten zij de kathedraal in Lisieux. Dit jaar is het het 150e geboortejaar van de heilige Theresia. Ook bezochten zij Nevers. Daar bezochten ze het klooster waar Bernadette gewoond heeft en waar ze ligt opgebaard. De overige 6 dagen verbleven de bedevaartgangers in Lourdes en er was een goede klik met elkaar. Een van de hoogtepunten was de viering met alle Nederlandse pelgrims bij de Mariagrot op zondagmorgen. In deze viering ging Kardinaal Wim Eijk voor samen met de medebisschopppen en priesters uit het aartsbisdom.

De thuiskomst
Tijdens deze reis hebben alle deelnemers een bijzondere kaars gegeven aan pastoor Joachim Skiba en diaken Jan Nieuwenhuis. Maar ook de begeleiders werden door hen verrast. Zo kreeg Corien een gekleurde tas met diverse kleurrijke afbeeldingen en letters van Lourdes. Waarom kreeg Corien deze tas? ‘Je bent een mooi kleurrijke vrouw, zeiden ze. Dit deed mij wel wat en de tranen biggelden over mijn wangen..’ Haar man Hans kreeg een witte tas. ‘En daar zeiden ze bij: “Corien, jij bent spraakzaam, hebt een luisterend oor en je staat voor iedereen klaar. Je man Hans heeft dat ook, maar dan op een heel andere manier. Hans straalt rust over zich uit. En dat maakt jullie een heel mooi stel samen.’ Dit gebaar deed bij Corien heel veel.

Een bijzondere afsluiting
In de eucharistieviering van dit weekend is de meegenomen kaars ontstoken, zodat het licht vanuit Lourdes gebracht werd naar deze en andere kerken van de beide parochies. ‘Het was een hele mooie afsluiting van deze bedevaart.’ Wat gaat Corien meenemen van deze bedevaart? ‘Een volle rugzak met nieuwe energie en kracht en daarbij is moeder Maria bij mij.’
De viering in de Mariagrot te Lourdes samen met de kardinaal, bisschoppen, pastores en bedevaartgangers is hier nog te bekijken.