In deze adventstijd zullen vele kaarsjes bij u thuis branden en ook in de Mariakapel, want kerstmis is in ‘aantocht’. Sinds een aantal jaren zorgt Ton Kok (75) ervoor dat de Mariakapel, schoon en opgeruimd is. Zo zorgt hij ervoor dat alle rode waxinelichtjes vervangen worden door nieuwe kaarsjes. Ton is een van de vrijwilligers die wat op de achtergrond werkt. Het leek ons mooi om hem thuis te interviewen, wat hij zoal naast deze taak in en rondom de Sint Martinuskerk.
“Ik vind het wel leuk werk”
Inmiddels is hij al ruim 10 jaar actief in onze geloofsgemeenschap. Als we hem vragen wat hij zoals doet, vertelt hij het volgende: “Via Jan Tolboom ben ik betrokken geraakt. Hij vroeg mij of ik de waxinelichtjes wilde schoonmaken, vervangen enz. Ik vind het mooi werk om dit te mogen doen, want ik kan toch niet stil zitten. Ik heb daardoor ook wat te doen.” Dat schoonmaken van de lege rode waxinelichtjes is best wel een ding. Allereerst haalt hij het overgebleven kaarsenvet van het waxinelichtje eruit. Dit doet hij met een schroevendraaier en dat gaat vrij eenvoudig. Hierna deponeert hij dit als restafval. Ons milieu wordt door hem goed verzorgd. Als hij thuis alle rode waxinelichtjes heeft schoongemaakt, dan gaat hij elke maandagmorgen naar de pastorie om van de zolder een nieuwe lading waxinelichtjes op te halen. Deze gebruikt om de lege rode waxinelichtjeshouders weer te vullen.
Jaarlijks gaan er 9000 lege waxinelichtjes houders door zijn handen
Op de vraag of er veel kaarsjes aangestoken worden voor moeder Maria, beantwoordt hij dit instemmend. “Na afloop van de afgelopen vieringen van Allerheiligen en Allerzielen werden er zelfs meer dan 200 waxinelichtjes aangestoken en wekelijks worden er wel zo’n 160 waxinelichtjes aangestoken. Als je deze aantallen hoort, dan denk je dat het plafond van Mariakapel behoorlijk zwart zal zijn. “Dit valt wel mee, want in de tijd dat Roland Putman hier Pastor was, waren er andere kaarsen. In die tijd is toen deze kapel grondig schoongemaakt. Deze waxinelichtjes zorgen er nu voor dat er geen of mindere zwarte rook is.” Als we de aantallen omrekenen naar een jaar dan glippen er elk jaar ruim 9000 lege waxinelichtjes houders door zijn handen. Het schoonmaken van de kaarsenstandaard is ook een ding, want om de drie maanden maakt hij deze vrij van al het kaarsenvet. Dan hebben we het niet over het schoonmaken van de vloer. Dit doet hij met een schraper, waarna hij de vloer met water en zeep de vloer weer schoon dweilt. Al deze werkzaamheden geven een grote besparing voor onze geloofsgemeenschap en het is ook nog eens duurzaam. Hierdoor kan de prijs van het opsteken van een kaarsje voorlopig nog 50 eurocent blijven.
“Dit is mijn dagelijks leven en weet niet hoe ik het anders moet zeggen.”
Ton zit niet stil, want naast deze taak is hij ook betrokken bij de tuinploeg. Elke donderdag is hij, samen met anderen, te vinden in de pastorietuin. Je moet dan denken aan het schoffelen, harken, opruimen, vegen van deze tuin. Tot slot vragen we hem wat deze werkzaamheden voor hem betekenen. “Ik vind het dankbaar werk en het maakt mij enorm blij. Maar ook werken in de buitenlucht doet mij goed. In mijn arbeidzaam leven heb ik altijd in de buitenlucht gewerkt in de gemeente Leusden.”
Recente reacties