Met deze foto van Esther van Waalwijk op de posters en de voorkant van het programmaboekje opende de bijzondere avond op 3 juni in de SFX kerk ‘Verre vrede’ met muziek, poëzie en fotografie, georganiseerd door het Spiritueel Cultureel Centrum in samenwerking met het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) en 033-Fotostad.
Dit derde samenwerkingsproject, na ‘De Stad’ en ‘Onbereikbare liefde’ was wederom een groot succes: voor een volle zaal (en gestreamd) werd het programma gepresenteerd.
Vrede kan evenals liefde ver weg zijn, of intens beleefd en verloren gegaan maar ook dichtbij zijn. Beiden kunnen bijna vanzelfsprekend zijn, totdat ze ineens verbroken worden of verloren gaan.
Het AJO speelde Tsjaikovski’s beroemde compositie Romeo en Julia, waarin hij het intense drama van de liefde tussen deze beroemde geliefden verklankt, die uiteindelijk niet bestand is tegen de krachten die hen tegenwerken.
Moniek Nusselein droeg het beroemde gedicht Saidja en Adinda uit de Max Havelaar voor, waar hun liefde het aflegt tegen de macht van de Nederlandse koloniale onderdrukking. En daarna het There’s a place for us (in vertaling) uit West Side Story, waar Maria en Tony nog hoop hebben voor hun uiteindelijk ook fataal eindigende liefde.
Het AJO speelde vervolgens van Saint Saëns zijn Havanaise met soliste Mette van de Roer (viool). In het gevoelige habanera ritme weerklonk zowel kracht en verlangen als breekbaarheid van de liefde.
In de pauze was er gelegenheid om de fototentoonstelling te zien van de fotografen Jaco Klamer, Anton Shebetko en Ben Rijnink. Hun foto’s en die van andere fotografen waren ook de gehele avond, tijdens de muziek en de poëzie, te zien op grote projectie boven het orkest, dankzij de technische ondersteuning van Bart Verreijt.
Na de pauze speelde het AJO het celloconcert van Edward Elgar, met soliste Mare Plantinga (cello). De aanval van Rusland op Oekraïne op 24 februari 2022 toonde ons dat oorlog heel dichtbij is en vrede nog heel ver weg. Een oorlog die in veel aspecten leek op de gruwelijke eerste wereldoorlog van 1914-1918. De Engelse componist Edward Elgar componeerde zijn celloconcert in 1919, waarin de verwoestingen van de eerste wereldoorlog en verlangen naar vrede doorklinkt.
Tussen de delen 2 en 3 droeg Moniek Nusselein twee gedichten voor: het gedicht ‘Deze vrede’ van Marcel Martinet, en ‘Sasja’s droom’, van de dertienjarige Oekraniënse Oleksandra Sergiivna Fedorchenko, roepnaam Sasha, die pas vijf maanden in Nederland is. Dit is haar droom:
Mijn droom is om gelukkig en
onafhankelijk te zijn,
vrijheid te voelen
en de wereld zien in de ogen
van een geliefde.
In de mond voel ik dat de droom
zoet en heerlijk is,
de droom heeft de geur van
bloemen, bijvoorbeeld pioenrozen.
Een van mijn dromen is eindeloze
knuffels waar ik zo dol op ben.
Ook droom ik altijd van dansen;
dans is wat mij een vrij gevoel
geeft en ik kan al mijn emoties en
problemen uiten in de dans.
Dank zij de intensieve voorbereiding van SCC, AJO en 033-Fotostad, het prachtige en zeer muzikale spel van het orkest en de inzet van veel vrijwilligers is deze avond een groot succes geworden. Al die vrijwilligers: bedankt!
Via via www.katholiekamersfoort.nl kan het concert alsnog kan worden beleefd en beluisterd!
https://katholiekamersfoort.nl/verre-vrede-door-het-ajo-zaterdag-3-juni-om-20-00-uur-in-de-sfx
Recente reacties