Sacramentsdag is een hoogfeest binnen de Katholiek kerk. Het is het “Hoogfeest van het Heilig Sacrament van het Lichaam en Bloed van Christus”. Dit wordt in Nederland gevierd op de 2e zondag  na Pinksteren. Dit jaar is dat zondag 22 juni, in onze parochie te Hoogland, aanvang 9:00 uur) Voorafgaand hiervan hadden we, in de sacristie van de St. Jozefkerk te Leusden, een gesprek met hulpbisschop Herman Woorts. Hier kwam hij voor een werkbezoek. Hij gaat op de genoemde Sacramentszondag voor om dit samen met onze parochie te vieren en dit past ook in onze missionaire opdracht die we als parochie hebben.

“Onze Heer Jezus altijd bij ons blijft onder de gedaante van brood en wijn”
De eerste vraag die bij ons opkomt is, heeft te maken met onze missionaire opdracht en de viering van het huidige jubeljaar. We vragen aan hem wat de betekenis is van deze dag. “Sacramentsdag is een wereldwijd feest. Het wordt in katholieke landen op de tweede donderdag na Pinksteren gevierd.. In ons land vieren we dat op de tweede zondag na Pinksteren, omdat het bij ons geen nationale feestdag is. Deze dag is ontstaan in de middeleeuwen; vanaf de 13e eeuw ging men toen dit vieren. Dit was en is uit het geloof dat onze Heer Jezus altijd bij ons blijft door de Eucharistie, in het bijzonder  onder de gedaante van brood en wijn waarin Hij werkelijk tegenwoordig is en blijft.” Het genoemde sacrament vieren we allereerst tijdens de viering van Witte Donderdag. Dit is het begin van het Paastriduüm. Toen ging Jezus tijdens Zijn aardse leven  voor het laatst aan tafel met Zijn apostelen, het Laatste Avondmaal.  In het katholiek geloof is dat het moment van de instelling van de Eucharistie omdat Jezus toen zei: “Blijf dit doen om Mij te gedenken.” De Heer zei daar: “Dit is Mijn Lichaam, dit is Mijn Bloed”.  Daarmee gaf en geeft Hij ons Zijn leven tot op het kruis. Dat eens volbrachte kruisoffer op Golgotha komt in de Eucharistie present. Daarom spreken we ook wel van het Heilig Misoffer.. Vanuit dit geloof is in de middeleeuwen een apart feest ontstaan, dat hun heden ten dage nu Sacramentsdag heet. Op deze dag zal de hulpbisschop met een monstrans (een houder om te tonen) in een processie in onze Pastorietuin rond gaan, waarin een grote hostie zit, dat het teken  is van Jezus’ blijvende aanwezigheid, van Hem die zegt: “Ik ben het Brood des levens. Als iemand van dit brood eet, zal hij leven in eeuwigheid. Het brood dat Ik zal geven is mijn vlees, ten bate van het leven der wereld.”… Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, heet eeuwig leven.” (zie Johannes 6, 48 e.v.) Vanwege het geloof dat in het teken van het brood de Heer werkelijk aanwezig is, dat het brood in de eucharistie veranderd is in het Lichaam van Christus, daarom omgeven wij het met alle eerbied, knielen we er ook voor, omdat Hijzelf zo bij ons is, zoals de apostelen na Jezus’ verrijzenis toen Hij aan hen verscheen in aanbidding zich voor Hem neerwierpen (zie Mattheus 28, 17)

“We komen samen in beweging”
Iedereen is op deze dag van harte uitgenodigd om bijzondere moment samen te vieren. Hulpbisschop Woorts zal zich op deze dag laten verrassen wat het Sint Martinuskoor gaat zingen. “Maar vanouds en hopelijk wordt de prachtige hymne: Lauda Sion Salvatorem gezongen. In Lourdes hoor je dit lied dagelijks tijdens de Sacramentsprocessie. Het is een feestelijk gezang dat betekent: Loof Jerusalem uw Heer. Dit is een lofzang en we zingen de Heer toe en we danken hem dat blijvend bij ons is en met ons meetrekt. Dit vind ik het mooie aan een processie en zeker deze sacramentsprocessie. Jong en oud komen in beweging, Gods volk onderweg.En in Lourdes is dat ook samen met zieken en gezonden.” Samen met het meedragen van een monstrans of een ciborie, waarin de heilige communie in bewaard wordt. Dit is het teken dat onze Heer bij ons is en Hij trekt met ons mee, zoals eens ook het Joodsevolk door de woestijn trok vanuit het slavenland Egypte. Als pelgrims van hoop zijn we onderweg naar het hemelse Sion (het hemelse Jerusalem). De Heer noemt dit ‘het huis van de Vader, waarheen Hij is voorgegaan. De hulpbisschop vindt het dan ook erg mooi dat Sacramentsdag ook valt na de voltooiing van het afgelopen paasfeest hebben gevierd. Tijdens de hemelvaart, dat we vieren kort vóór Pinksteren, van de Heer is hij voorgegaan naar het Hemelse huis van God. De pelgrims van Hoop zijn wij met hem daar samen naar onderweg.

Aanvangstijd enz
.
Tot slot het vieren van Sacramentsdag is voor iedereen. De hulpbisschop nodigt iedereen van harte uit om mee te vieren. Deze ochtend wordt opgeluisterd door de muziekvereniging Sint Caecilia, het Sint Martinuskoor, een aantal bruidjes en natuurlijk u als lezer. Kom dus op zondagmorgen 22 juni 2025 om 9:00 uur naar de Sint Martinuskerk en vier met ons mee! Iedereen is van harte welkom.

Bekijk de onderstaande outube reportage van hulpbisschop Herman Woorts.