Een serie avonden over innerlijkheid en verinnerlijking

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er een plek is in onszelf waar alles samenkomt: wat we beleven, hoe we ons voelen, wat we denken, waar we ons vrij voelen. Een plek van ons zelf, of beter van mijzelf. Daar ben ik alleen met mezelf. Het innerlijk lijkt zo vanzelfsprekend dat er weinig aandacht aan gegeven hoeft te worden. Het is er gewoon. Maar dat is schijn, ons innerlijk staat onder druk, wordt belegerd zelf door een bombardement aan indrukken, informatie, dringende oproepen. Dat komt bij ons binnen en vraagt om ordening en reactie. Daar zijn we 24 uur per dag mee bezig.

Toch staan we er nauwelijks bij stil: wat is ons innerlijk eigenlijk, hoe gaan we er mee om, is er een manier om ons innerlijk landschap in kaart te brengen? Vraagt het innerlijk om een cultuur van innerlijkheid, zorg voor de ziel zoals dat vanouds werd genoemd?
In zes bijeenkomsten willen we die verkenningstocht gaan maken. Geen uitwisselingen van privé-verhalen of intimiteiten. Geen openbare biecht, maar een zoeken naar manieren van kijken naar het innerlijk. We gaan te rade bij oudere teksten zoals van Augustinus en mystici zoals Edith Stein, gaan te rade bij filosofen over de ontwikkeling van het denken over het innerlijk, lezen een gedeelte van een boek van Virginia Woolf, en gaan in gesprek met contemplatieve zusters, monialen, die hun leven in stilte doorbrengen en daarmee leven met zichzelf en met God. Want het innerlijk is ook de plaats van godsontmoeting.

Voor wie: mensen van de SFX, OLVA, SCC en geïnteresseerden. Maximaal 12 deelnemers

Wanneer en waar: vanaf maandagavond 10 oktober 20.00 uur iedere twee weken in de pastorie op t Zand.

Organisatie en begeleiding : Pastoraatsgroep SFX, begeleiding Cor Arends
Inlichtingen en opgave: vóór 5 oktober bij secretariaatsfx@gmail.com.