Van 3 tot en met 10 oktober werden in Amersfoort een aantal activiteiten georganiseerd rond de komst en aanwezigheid van de klimaatpelgrims. In deze tijd kwamen de pelgrims overnachten en eten in het Oecumenische Geloofsgemeenschap het Brandpunt. Dit was van dinsdagavond 5 oktober tot en met donderdagmorgen 7 oktober. In de onderstaande reportage vertelt Johan van Werven hoe hij dit allemaal beleeft.

Afgelopen zondag werden in de kerken van Amersfoort tijdens kerkdiensten en kinderwoorddiensten aandacht besteed aan de komst van de pelgrims. Gemeente- en parochieleden worden uitgenodigd een wens voor de pelgrims op te schrijven. De Raad van Kerken heeft de pelgrims in Amersfoort welkom heten en hen op 3 oktober de verzamelde wensen aangeboden.

Op dinsdagavond was er gelegenheid om te zingen en dat werd mogelijk ondersteund door de cantorij. Zij zongen een aantal liederen die geoefend waren voor de oecumenische viering van afgelopen woensdagavond. Op woensdagmorgen gingen een klein aantal groepjes om 10.30 uur van Het Brandpunt met de pelgrims in gesprek over wat hen motiveert om deze pelgrimstocht te maken, welke ervaringen zij onderweg hebben opgedaan en welke verwachtingen zij hebben van de klimaattop in Glasgow.
‘s-Middags gingen de groepjes pelgrims per fiets een drietal locaties in Amersfoort bezoeken die met duurzaamheid bezig zijn. Dit waren:

– De Inham: hoe werkt verduurzaming van een kerkgemeenschap in de praktijk?
– Frans- en Hildehof van de Franciscus Xaveriuskerk : wat raakt je op deze rustige plek midden in de stad rond spiritualiteit en duurzaamheid?
– Uitleg over de Pelgrimspoort van de Onze Lieve Vrouwen toren

Aan het eind van deze middag was er een gesprek gepland met de wethouder duurzaamheid Astrid Janssen van de gemeente Amersfoort.

Op de woensdagavond was er om 19.30 uur een oecumenische Taizéviering. De viering stond in het teken van ontmoeting, samen vieren, delen van zorgen, maar ook van hoop en bemoediging. Voorafgaand en/of na afloop van de viering was er gelegenheid voor ontmoeting met elkaar. Op donderdagmorgen 7 oktober vertrokken de klimaatpelgrims om 9.00 uur met een zegen op het vervolg van hun pelgrimsreis voort te zetten. Zij vervolgen hun pelgrimsroute richting Zeist

Het Interview met Johan van Werven