In de katholieke Kerk wordt in 2025 een Heilig Jaar of Jubeljaar gehouden. Als voorbereiding daarop is 2024 uitgeroepen tot een ‘jaar van gebed’. De bisschoppenconferentie heeft als hulpmiddel daarbij een kaart uitgegeven met het speciale themagebed voor volgend jaar, aangevuld met het Onze Vader. Catechetisch assistent Klaartje Hadida dook op verzoek van de redactie van Mirakel dieper in dat gebed.

Klaartje raadt aan om de tijd te nemen dit gebed eigen te maken. ‘Het is enorm rijk, maar daardoor soms wat onwennig te bidden. Dit lange gebed heeft vele facetten: lofprijzing, dankzegging, vragend en hopend op Gods wijsheid en vertrouwend op Zijn nabijheid en belofte.’ Klaartje herkent de weerstand bij eerste lezing. ‘We houden van kort en krachtig en doe maar gewoon. Maar nu ik het gebed al talloze malen heb gebeden wordt het steeds vertrouwder en meer eigen. Ik denk dat dat ook de kracht kan zijn van dit gebed: volhardend zoeken naar de relatie met Onze Lieve Heer, die verdiepen en met zijn hulp de hoop in ons laten groeien. En steeds meer vertrouwen hebben in zijn goedheid,liefde en genade. Ik heb wel zin in dat jubeljaar.’

Dieper
Klaartje heeft enkele gedachten verzameld over het gebed voor het komende jubeljaar. ‘De paus wil met dit gebed het belang van bidden bij ieder van ons benadrukken: niet alleen door dit gebed,maar ook juist ook met het ‘Onze Vader’. Dit is juist het gebed dat Jezus gaf toen zijn leerlingen vroegen: ‘Heer, leer ons bidden’. Door te bidden, dus om de Heer te zoeken en eerst naar hem te luisteren, wordt het contact met God inniger, dieper en van daar uit en in gemeenschap, krijgen we de kans om een betere wereld te bouwen. Bidden is dus een middel om ons hart klaar te maken voor de gaven van het jubeljaar. En het maakt ons ook solidair: we zeggen immers ‘Onze Vader’ en in het gebed voor het jubeljaar: ‘Jezus Christus, onze broeder’! De paus houdt ons voor, veel te bidden als levende uitdrukking van onze relatie met God.’

Gebed bij het Jubeljaar
Vader in de hemel, moge het geloof dat U ons gegeven hebt in uw Zoon, Jezus Christus, onze broeder, en moge de vlam van liefde die in ons hart is ontstoken door de Heilige Geest, in ons de zalige hoop doen herleven op de komst van uw Koninkrijk.
Moge uw genade ons onvermoeibaar maken in het zaaien van evangelische zaden die de mensheid en de kosmos van binnenuit omvormen.
Moge uw genade ons standvastig maken in de zekere verwachting van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, wanneer de machten van het kwaad zijn overwonnen, en uw glorie voor eeuwig zal worden geopenbaard.
Moge de genade van het Jubeljaar in ons, Pelgrims van Hoop, een verlangen doen herleven naar de schatten van de hemel. Moge diezelfde genade de vreugde en vrede van onze Verlosser over de hele aarde verspreiden.
Aan U, onze God, te allen tijde gezegend, zij glorie en lof in eeuwigheid. Amen

Gedachten bij het Gebed bij het Jubeljaar
Het geloof dat U ons gegeven hebt: geloof is dus een geschenk; een cadeautje! We kunnen het niet uit onszelf, we hebben het gekregen. Jezus als Gods Zoon en onze broeder. Jezus is volledig God, maar ook volledig mens. In zijn mens-zijn is Hij ons juist zó nabij!

De vlam van liefde: hoe de Heilige Geest in ons werkt. Hij helpt, Hij troost, Hij inspireert en maakt enthousiast, Hij maakt heilig (dat wil mijns inziens zeggen dat je bent zoals God je heeft bedoeld). Hij is Liefde!

Zalige hoop: drukt iets uit van vertrouwen; doen herleven: tja onze hoop is niet altijd even groot. Dit herleven is dus vernieuwing voor onze zwakte; ons vergeten van Gods belofte: de komst van zijn koninkrijk.

Moge uw genade ons onvermoeibaar maken in het zaaien van evangelische zaden: Jezus geeft in het evangelie voorbeelden van hoe Gods koninkrijk eruit ziet in verschillende parabels (o.a. die van de zaaier, hoe groeit en verspreidt het Koninkrijk over de aarde). Jezus is zelf voorbeeld. Dat die waarden (zaden) van liefde, vrede, rechtvaardigheid ook in ons mogen groeien en wij ze dan ook naar anderen mogen brengen en erover vertellen.

Pelgrims van Hoop: ‘hoop’ is een actief woord; we worden uitgenodigd om die hoop voor anderen te zijn; om hoop uit te stralen in ons concrete handelen. Hopen betekent ook dat we vol vertrouwen naar de toekomst kijken; naar de vervulling van Gods belofte aan ons. Maar ook dat Hij ons tijdens die reis/tocht (ons leven) begeleidt en beschermt. Pelgrim: ben je wanneer je zoekt naar God, naar een relatie met Hem en met Hem op ‘geloofsreis’ gaat.