Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 3 juni 2023
20:00 - 21:45

Locatie
Sint Franciscus Xaveriuskerk

Categorieën Geen Categorieën


Een project van het Amersfoorts Jeugd Orkest, 033-Fotostad en het Spiritueel Cultureel Centrum (SCC Amersfoort)

3 juni 2023 in de St Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 29 te Amersfoort om 20.00 uur

Met: muziek van Tsjaikovski (Romeo en Julia), Saint Saëns (Havanaise) en Elgar (celloconcert), poëzie over verre liefde, en over oorlog en verlangen naar vrede (uit 1e wereldoorlog en Oekraïne) fototentoonstelling en fotopresentatie over deze thema’s

Vrede kan evenals liefde ver weg zijn, verloren gegaan zijn en intens beleefd zijn, maar ook dichtbij. Beiden kunnen bijna vanzelfsprekend zijn, totdat ze ineens verbroken worden of verloren gaan. In zijn beroemde compositie Romeo en Julia vertolkt Tsjaikovski het intense drama van de liefde die niet bestand is tegen maatschappelijke krachten die deze liefde tegenwerken en uiteindelijk zorgen voor de dood van beide geliefden.

Saint Saëns schreef zijn Havanaise voor de Cubaanse violist Rafael Diaz Albertini. In het gevoelige habaneraritme weerklinkt zowel kracht en verlangen als breekbaarheid van de liefde.

De aanval van Rusland op Oekraïne op 24 februari 2022 toonde ons dat oorlog heel dichtbij is en vrede nog heel ver weg. Een oorlog die in veel aspecten leek op de gruwelijke eerste wereldoorlog van 1914-1918. De Engelse componist Edward Elgar componeerde zijn celloconcert in 1919, waarin de verwoestingen van de eerste wereldoorlog en verlangen naar vrede doorklinkt.
Het Amersfoort Jeugd Orkest, 033-Fotostad en het Spiritueel Centrum organiseerden eerder projecten als deze: in 2019 ‘De Stad’ en in 2021 ‘Onbereikbare Liefde’.

Toegang € 10,00 kaarten via www.ajo-amersfoort.nl en aan de kassa.
Nadere informatie: C.P.Scholten 0651273593 en email: c.p.scholten@planet.nl