Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 19 september 2021
15:00 - 17:00

Locatie
Sint Franciscus Xaveriuskerk

Categorieën Geen Categorieën


KLEUREN VAN DE ZIEL

Een tweede lezing over de schilderkunst van Marc Chagall aan de hand van afbeeldingen van zijn werk door Ruud Bartlema

zondag 19 september
15.00-17.00 uur

Marc Chagall is een fenomeen geweest. Geboren in de Wit-Russische provinciestad Vitebsk aan van het einde van de 19e eeuw (1887) groeide hij op in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme. Tot aan zijn dood heeft hij geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten.

Ook in deze tweede lezing maken we, net als in de eerste (februari 2020), aan de hand van afbeeldingen van Chagall’s schilderijen een tocht door het werk en leven van deze kunstenaar tussen 1917 en 1985. Chagall werd bijna 98 jaar oud en werkte tot op de dag van zijn dood op 28 maart 1985 in Saint Paul de Vence in de Franse Provence. Deze tweede lezing is ook uitstekend te volgen voor wie de eerste lezing niet meemaakte

Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad. Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Ook maakt hij als reisleider reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk.
Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek in Amsterdam.

plaats: Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 29
bijdrage: € 5
informatie en opgave: secretariaatscc@gmail.com