Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 16 oktober 2021
10:30 - 14:00

Locatie
Sint Franciscus Xaveriuskerk

Categorieën Geen Categorieën


Thomas van Kempen: Over de navolging van Christus
zaterdag 16 oktober, vanaf 10.30 uur
inleiding Inigo Bocken, met aansluitend (facultatief) stadswandeling met Gerard Raven

Op 25 juli 2021 begon het Thomas van Kempen jaar, die 550 jaar geleden overleed in het Windesheimer klooster bij Zwolle. Thomas (1380-1471) is beroemd geworden met zijn boek Over de navolging van Christus, na de bijbel het meest gelezen boek ooit. Revolutionair in dit boek is de visie dat ieder mens met zijn eigen leven het evangelie zichtbaar kan maken, zelf beeld kan worden van Christus. Een visie en uitdaging die ook nu actueel blijft.

Thomas behoort met Geert Grote tot de bekendste vertegenwoordigers van de Beweging van de Moderne Devotie, die ontstond in Nederland (14e/15e eeuw). Bij uitstek een vernieuwingsbeweging die wereldwijd een enorme invloed kreeg. vernieuwingsbeweging

Ook in Amersfoort zijn vanuit deze beweging diverse huizen voor ‘zusters- en broederschappen des gemenen levens’ gesticht. Na de inleiding door Inigo Bocken zal Gerard Raven, stadsarchivaris te Amersfoort, een rondwandeling verzorgen van ruim een uur langs monumenten en plekken in het centrum van Amersfoort die herinneren aan de Moderne Devotie.

Over de inleider: Inigo Bocken, is als medewerker en docent verbonden aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen; hij is ook hoogleraar mystieke theologie te Leuven.
Het Titus Brandsma Instituut is gespecialiseerd in onderzoek naar de Moderne Devotie.

plaats: Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 29
bijdrage: € 5
informatie en opgave: secretariaatscc@gmail.com