Veni Verdi, motto van het kooruitje 2023 van de koorgroep SFX afgelopen zaterdag 28 oktober waarvoor een aantal leden de organisatie op zich had genomen. Ieder zo met eigen afwegingen. Voornemens als: het mag zeker een gezellige dag worden, het moet iets met muziek te maken hebben, het eten zal lekker en verantwoord zijn, werden aangevuld met de roep om een groene invulling.

En een hoge mate van groen was alleen al het vervoer naar de Postweg in Lunteren. Een behoorlijke groep die op de fiets uit Amersfoort kwam en een even grote groep die zich in (bijna) groene auto’s hadden verzameld. In Lunteren was de ontvangst op de boerderij van de familie Van der Voort hartelijk en niet alleen vanwege de lekkere koffie met warme rauwe melk en kruidkoek. Jan Dirk van der Voort trakteerde ons op een bevlogen verhaal over de manier van boeren op zijn bedrijf. Hij schetste een verhaal waarin antibiotica voor vee, horentjes van jonge koeien verwijderen, ploegen in grasland niet meer aan de orde zijn en de wens van Remeker (https://www.remeker.nl/) volledig circulair te boeren bijna bereikt is. Dat dit streven terug te proeven was in de melk en kaas die bij de lunch werden geserveerd, kwam tegemoet aan de wens van lekker en verantwoord eten. Het bier gemaakt met de wei opgevangen uit de kaasproductie laat nog even op zich wachten.

En hoe kan de middag van dit kooruitje dan nog groen zijn. De middag is tenslotte voor “ietsmetzingen” gereserveerd. Het groene transport begaf zich na de lunch naar Hoeve Groot Zandbrink aan dezelfde Postweg. Daar werd duidelijk hoe groen ook de middag zou worden. Hannie Slingerland (https://www.hannieslingerland.nl/), gekleed in een groen gewaad, had voor de koorgroep een operaworkshop voorbereid met, je raadt het al, Verdi’s “va pensiero” uit de opera Nabucco. En de koorgroep, overwegend groentjes op het gebied van opera zingen maar gewend aan de begeleiding van Martin Lorijn op de toetsen, stortte zich op Verdi met uitstapjes naar Bizet, Mozart en Cavalli. Das klinget zo herrlich!

De daarop volgende pubquiz stond niet geheel onverwacht, in het teken van groen en muziek. Gezucht, gesteun, valse voorlichting, opluchting en een briljante prijs in het vooruitzicht bracht de koorgroep tot ongekende hoogte bij het invullen van de antwoorden. De winnaar werd beloond met een weekend “wenen”.  De hele koorgroep werd overigens beloond met een heerlijke vegan maaltijd van Habibi (https://restauranthabibi.nl/) als afsluiting van deze prachtige dag die dankzij de “werkgroep” kooruitje 2023 smaakte naar meer (groen).

Bernadette Heesbeen
(koorgroep SFX)