Het gaat weer beter met pastoor Mauricio Meneses, nadat hij in het ziekenhuis opgenomen is geweest vanwege inwendige bloedingen in de dikke darm. Hiervoor heeft hij inmiddels een operatie ondergaan en zal half april voor de tweede keer onder het mes gaan. In een brief aan zijn oude parochies spreekt hij zijn dank uit voor de vele blijken van verbondenheid.

“Beste parochianen en vrienden van Martha en Mariaparochie en van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort parochie.

Ik vind het heel fijn om via dit bericht jullie te begroeten en even te updaten over mijn gezondheidstoestand. Ik weet dat velen van jullie voor mij hebben gebeden. Ik ben daar heel dankbaar voor en voor alle gebaren van solidariteit en meeleven in deze tijd zoals kaarten, bloemen, berichten, enzovoort.
Zoals jullie weten werd ik, na twee prachtige afscheidsvieringen en een geweldige ontvangst in mijn nieuwe parochie bij de installatieviering, geconfronteerd met een gecompliceerde gezondheidssituatie; een situatie die ik nog nooit eerder had meegemaakt. Het is eigenlijk de eerste keer dat ik als patiënt in een ziekenhuis lag. Het is heel confronterend, maar tegelijkertijd geeft het me meer begrip voor mensen die met gezondheidsproblemen kampen.

Wat is er gebeurd? Toen ik eind november 2022 uit Colombia terugkwam, begon ik me fysiek moe te voelen. Normaal heb ik lange werkdagen en kom ik met een voldaan gevoel thuis, maar dit was toen niet het geval. Ik nam contact op met mijn huisarts vanwege vermoeidheid die hij toeschreef aan COVID en jetlag, maar deze vermoeidheid ging niet vanzelf over. Na een paar afspraken werd een bloedtest, een gastroscopie en een endoscopie uitgevoerd en ontdekt dat ik bloedarmoede had als gevolg van inwendige bloedingen in de dikke darm.

Helaas werd de omvang van de bloeding onderschat. Tussen mijn afscheidsvieringen en installatie in Ede verloor ik een aanzienlijke hoeveelheid bloed, waardoor mijn lichamelijke zwakte toenam en ik snel bleek werd. Op woensdag 8 februari, na de eucharistieviering in Wageningen stortte ik bij thuiskomt in (HB gehalte 4.7) en werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Na een bloedtransfusie en een spoedoperatie om het bloeden te stoppen, waren er enkele complicaties, maar stap voor stap ben ik goed hersteld. Momenteel gaat de pijn weg, zodat ik geen morfine meer hoef te gebruiken. Mijn mobiliteit verbetert en beetje bij beetje krijg ik mijn kracht terug. Natuurlijk moet ik alles doen om mijn hemoglobine te verhogen en mijn normale energieniveau terug te krijgen.  De operatie op 10 februari was om de actieve bloeding, die gevaarlijk was, te stoppen. Maar op 17 april word ik opnieuw geopereerd in het Meanderziekenhuis om het probleem definitief te verhelpen.

In overleg met de chirurg mag ik in deze tussentijd een paar werkzaamheden doen. Dat doe ik graag terwijl ik van de eerste operatie herstel en mij voorbereid op de volgende. Mijn zus Luisa Fernanda is op 1 maart in Nederland overgekomen om mij in deze periode te steunen. Het was ook erg motiverend en fijn om de steun te voelen die ik van jullie via e-mail, whatsapp, post en kaarten heb gekregen. Mag ik jullie vragen om jullie gebed voor een geslaagde operatie op 17 april? Alvast hartelijk dank. Ik houd graag contact met jullie en wij blijven zeker in gebed met elkaar verbonden. Uit het oog maar niet uit het hart.

Ik ben inmiddels verhuisd. Mijn nieuwe adres is Bergstraat 17, 6701 AB Wageningen.
Gods zegen en alle goeds toegewenst.
Met een warme groet,
Pastoor Mauricio Meneses