Kerstmis 2023 zit er weer op, hoewel de kersttijd nog wel voortduurt. Nog even genieten van de stal en de warme verhalen die in deze tijd verteld worden. Was het anders dan andere jaren? Jazeker. Het was meer dan ooit een bijzondere Kerst.

Weken van voorbereiding zijn er aan vooraf gegaan om van het feest van het Licht weer tot een groots geheel te maken. De mensen van de St. Josephkerk hebben velen in de vieringen mogen ontvangen. In samenkomsten met telkens een eigen kleur. Peuters en kleuters met rode wangen bij de geboorte van baby Jezus, de ontvangst van het Christuskind uit de hemel tijdens de Familiekerst (foto) en de ontwapende woorden over kerstlicht in de jungle in de Zalige Kerstnacht. Kaarslicht, de stal, de mooie zang. Het is ook dit jaar weer genieten en een mooi resultaat voor de vrijwilligers die hun beste beentje voorzetten.

Je vergeet bijna hoe bijzonder dat is. Tot de eerste kerstdag, tot de viering met aalmoezenier Sebastiaan Benders, pastoraal werker in dienst van defensie. Hij heeft een persoonlijk verhaal over de werkelijke betekenis van Kerstmis anno 2023. We kunnen er niet omheen: de oorlog in Oekraïne duurt voort, daar is in de afgelopen weken de ellende in Gaza nog bijgekomen. Verwoesting in het land van Jezus’ geboorte, gijzelaars doodgeschoten door het leger dat hen zou moeten bevrijden, Kerst voor de christenen tussen de puinhopen.

‘Jonge mensen maken zich nu op om met de Nederlandse marine af te varen, om te helpen. Zonder te weten wat we daar kunnen verwachten. Hoeveel vluchtelingen kunnen we opvangen, lopen we zelf gevaar, wat betekent onze aanwezigheid daar?’ Als aalmoezenier zal Benders de manschappen op zee enkele weken moeten begeleiden. ‘Er zijn. En dus mijn vrouw voorbereiden op mijn afwezigheid thuis en aanwezigheid in een risicovol gebied. Ja…’ Dat komt binnen. Vooral ook op het moment dat we gevraagd worden om in stilte een kaarsje aan te steken bij de kerststal. Voor de mensen daar, voor de inzet van ‘onze jongens en meiden’, en voor alles wat onszelf bezig houdt.

Een meer dan ooit bijzondere Kerst. Door het persoonlijke verhaal van aalmoezenier Sebastiaan Benders en zijn directe betrokkenheid bij de oorlog in Gaza, wordt de boodschap van Kerst meer dan ooit voelbaar. En onze opdracht duidelijk: maak samen werk van de vrede. En dat begint in onze eigen buurt.