Achter in de St. Josephkerk staat een bijzonder schilderij van amateur-kunstschilder Renier Westerhuis uit Hooglanderveen. Het is een reconstructie van een verloren werk van de beroemde Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610).

Caravaggio was fameus om het ‘spelen’ met licht èn om mensen in hun meest pure en ‘rauwe’ vorm te schilderen. Dit was in zijn tijd enigszins ongewoon. In opdracht van de Sant’Anna dei Lombardi Kerk in Napels schilderde hij omstreeks 1609 ‘De Opstanding van Christus’ ter decoratie van de Fenaroli-kapel. Door een aardbeving in 1798 is het werk verloren gegaan.

Er zijn geen afbeeldingen van het schilderij bekend, maar documentatie is er wel. Het is uitvoerig omschreven in een reisverslag van de Fransman Charles-Nicolas Cochin en de schilders Louis Finson en Caracciolo hebben vermoedelijk beiden een schilderij gemaakt dat sterk door ‘De opstanding van Christus’ is geïnspireerd.

Documentatie

Renier raakte gefascineerd door het verhaal van dit verloren werk. Op basis van alle beschikbare documentatie en informatie maakte hij een nieuwe compositie, die een benadering van het origineel zou kunnen zijn. Geheel volgens de schildertechnieken van Caravaggio en zijn bekende stijl schilderde hij de compositie in olieverf op doek.

Renier beschouwt het als een grote eer dat het schilderij in de kerk te zien is. De kapelruimte is dagelijks geopend van 09.00 tot 19.00 uur en bereikbaar via de linkerdeur in het portaal van de St. Josephkerk.