Onlangs ben ik naar Amsterdam gegaan naar de museum Ons Lieve Heer op solder. “Een verborgen schat op zolder.” Een heel indrukwekkende museum. Elke eerste zondag van maand wordt traditie getrouw nog een H. Mis de gelezen.

De tweede zondag van januari was ik in de Heilig Kruiskerk met aansluitend de nieuwjaarsreceptie. Ik was verheugd te zien hoe hier de eucharistie wordt gevierd. De gastvrijheid bij binnenkomst. De verscheidenheid aan kerkgangers. Een Heilige Mis met misdienaars, een parochiekoor. De banier met het jaar van de Eucharistie was voor iedereen zichtbaar.
Na afloop van de viering gingen veel kerkgangers nog naar de dagkapel. Zelf vond ik mij geroepen om ook even langs de dagkapel te gaan. Daar stond een bijzonder mooi Mariabeeld (ik dacht Maria van Banneux) waar veel bij gebeden werd. Er branden veel devotiekaarsen, wat mooi! Toen dacht ik even terug aan onze Sint Martinuskerk, waar zijn onze misdienaars gebleven. Waarom staat onze Maria niet meer in de dagkapel (na de restauratie is het beeld niet meer teruggekomen).
Wat we nu wel in de Martinuskerk hebben is Onze Lieve Maria op Zolder! Kunnen we daar ook devotiekaarsjes aansteken en bidden tot Maria?
Tijdens de gezellige receptie sprak ik meerdere Hooglanders. Zij vroegen zie ook af waarom het beeld niet terug is geplaatst.
Vandaar deze oproep: Kunnen we onze Maria niet van de zolder halen. Wie steunt mij!

Geschreven door een kerkganger van de Sint Martinuskerk