Jan de van der Schueren is met pre-pensioen en is lid van de Orde van Malta. En sinds 1995 gaat hij mee als vrijwilliger met de Maltezer bedevaarten naar Lourdes. Een kennismaking met een bevlogen Hooglander.

Al ruim 15 jaar is Jan (60) met veel plezier woonachtig in Hoogland. Sinds 2 jaar is hij met pre-pensioen nadat hij bijna 40 jaar lang gewerkt heeft bij de Koninklijke Landmacht. Hij zwaaide af in de rang van kolonel van de Cavalerie. Nu geniet hij van zijn vrije tijd en is hij o.a. bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Martinuskerk en gemeenteraadslid voor het CDA. En hij is lid van de Orde van Malta, Associatie Nederland. Sinds 1995, het jaar waarin hij lid werd van de Orde, gaat hij mee als vrijwilliger met de Maltezer bedevaarten naar Lourdes. Tijd voor een nadere kennismaking met hem.


Lid zijn van de Orde van Malta
Zoals aangegeven is Jan al 25 jaar lang betrokken bij de Orde van Malta. Deze Orde is een al meer dan 900 jaar oude religieuze orde, ontstaan tijdens de kruistochten. Als je naar de volledige naam kijkt, Souvereine Militaire Hospitaalorde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta, dan zie je dat de Orde oorspronkelijk een hospitaal-Orde was. Leden van de Orde verzorgden toen al de pelgrims die, op weg naar het Heilige Land, ziek werden. Later is de Orde erkend door de Paus en kregen ze de opdracht om hem en het christelijke geloof te verdedigen en zo kwam ook het militaire aspect. Via allerlei gevechten door geloofstwisten werd de Orde verdreven uit Jeruzalem, naar Rhodos en weer later naar Malta. Jaren daarna hebben ook de Engelsen de Orde verdreven van het eiland Malta en het enige fysieke bewijs dat je nu nog kan zien van deze ‘soevereine staat’ is een grote villa te Rome. Inmiddels heeft Jan deze villa tweemaal mogen bezoeken. In deze woning woont de vorst-grootmeester van de Maltezer Orde en hier worden ook alle archieven bewaard. Van de Orde van Malta kun je niet zomaar lid worden. Je moet van katholieke adel zijn om lid te mogen worden, wat voor Jan in 1995 gebeurde. Ben je wel katholiek, maar niet van adel, dan kan de Orde je in zeer uitzonderlijke gevallen vragen om lid te worden.

Hemel en aarde ontmoeten elkaar door Maria in Lourdes
De Orde van Malta organiseert al meer dan 60 jaar bedevaartreizen naar Lourdes. Associaties van uit de hele wereld komen rond het eerste weekend van mei daar samen. “Ik maak deze Lourdesbedevaarten in de eerste plaats, omdat ik het mooi vind om mensen die ziek zijn, op leeftijd, eenzaam, een lichamelijke beperking hebben, enz. te helpen bij hun bedevaartreis naar deze plaats. Ik doe dit vanuit mijn lidmaatschap van de Orde, dat staat immers ook in onze doelstellingen: het steunen van de zwakkeren in onze samenleving. Maar we doen het ook om hen te helpen in hun leven. En wat ik ook merk is dat als ik daar ben, ik ook iedere keer een beetje voor mezelf daar ben.” Iedere keer weer raakt het hem Maria te ontmoeten, samen met de mensen die naar Lourdes op bedevaart gaan. Hij wijst op een oud gezegde: Wie goed doet, die goed ontmoet. “Vooral in de contacten met de andere bedevaartgangers heb je de  meest onverwachte gesprekken en ontmoetingen”. Hij weet wel dat je dit ook in je eigen omgeving mee kunt maken, maar Lourdes zorgt eigenlijk voor dat extra speciale tintje. Volgens hem hoef je niet een streng of conservatief gelovig mens te zijn, om daar dit soort momenten te ervaren. Hij gelooft oprecht dat je in deze wereld er niet voor jezelf alleen bent en is ervan overtuigd dat je mooi en fijn kunt leven als je dit samen met en ook ten dienste doet van andere mensen.  We leven in deze wereld met elkaar om er samen iets van te maken.

Geloof, Hoop en Liefde zien
Op 30 april a.s. gaat hij voor de 23e keer mee met deze bedevaartsreis. Hij gaat mee met de Nederlandse afdeling van de Orde van Malta. Aldaar ontmoeten zij vele andere leden uit de wereld met hun gasten. Je moet dan denken aan ongeveer 10.000 mensen. Hij gaat daar velen spreken samen in het bijzijn van Maria. “Ik maak daar dingen mee die mij bewust maken van mijn eigen katholieke geloof en van mijn eigen kwetsbaarheid en afhankelijkheid van anderen. Het kan ook zo maar zijn dat als ik een kerk zit, ik ineens zit te huilen. Iets wat ik niet kan benoemen, overvalt me dan, raakt me. Ik heb mensen gezien die als een hoopje ellende mee naar Lourdes gaan en fier terug naar huis gaan met een gevoel van kracht, geloof en hoop op een goede toekomst en toch twee maanden later zijn overleden.” Hij is daarom dankbaar, wat hij mag doen, voor zijn gezin, vrienden, enz. Dit laat hij ook zien in zijn eigen omgeving en ook tijdens zijn vakanties. Samen met zijn vrouw bezoeken zij dan in het buitenland altijd een kerk om een kaarsje bij Maria op te steken. Het geeft ze een vertrouwd gevoel om een kaarsje te branden voor gezin, familie en vrienden. En ook in de Sint Martinuskerk kun je heel onverwacht Maria ontmoeten. Dit is ook een van de redenen dat hij actief is bij de Stichting Vrienden van de Martinuskerk. De Stichting organiseert binnenkort een groot gospelconcert: Hoogland Goes Blackgospel dat op zaterdagavond 21 maart a.s. plaats vindt in deze kerk.

Voor meer informatie over de komende pelgrimagereis is hier te vinden op de site van de Orde van Malta en voor Hoogland Goes Blackgospel ga hier naar de speciale site.