H. Kruis aan de eredienst onttrokken

Vele parochianen hebben in het weekend van 9 en 10 oktober afscheid genomen van de Heilig Kruiskerk. Een emotioneel weekend, waarin de kerk aan de eredienst is onttrokken. De kerk is daarmee vrijgesteld voor een nieuwe bestemming. De kerk wordt verhuurd aan de Baptistengemeente.

Op zaterdag was er al Open Huis dat door ca. 100 belangstellenden is bezocht. Onder de klanken van het Gemengd Koor en Lief en Leed koor en het genot van koffie/thee en een hapje konden ze nog een keer op eigen gelegenheid de kerk bezoeken.

De slotviering op zondag werd eveneens goed bezocht. Niet alleen de mensen van de H. Kruis, maar ook uit andere geloofsgemeenschappen vonden de weg naar de Kruiskerk. Bijzondere gasten waren emeritus-deken Frans Zwarts, pastor Jan de Froe en Fons Geerdinck p.w., evenals de burgemeester en de voorzitter van de Baptistengemeente.

 

Met warme woorden heette Josephine p.w. de mensen welkom en benoemde de gevoelens van al wie een band heeft met de H. Kruiskerk.
In de preek refereerde pastor Mauricio aan de oproep van Jezus aan Zacheüs om naar beneden te komen omdat Hij bij hem te gast wilde zijn. ‘Jullie zijn allemaal Zacheüsen en door Jezus geroepen om hem te volgen.’

 

Aan het eind van de viering sprak burgemeester Lucas Bolsius de gemeenschap toe en benadrukte ‘Amersfoort samen’ en de rol die kerk daarin kan betekenen. Daarna overhandigde Irene Vriens, voorzitter van het Kruisberaad de sleutel aan Jan Bosman van de Baptistengemeente Amersfoort.

In zijn slotwoord dankte pastoor Joachim de vele vrijwilligers die alle jaren in de H. Kruiskerk actief waren geweest en deze slotviering mogelijk hadden gemaakt. Maar ook hij refereerde naar de oproep om Jezus te volgen; Hij immers brengt warmte en verlichting. Het volgen van Jezus wordt, aldus pastoor Joachim, verbeeld in de processie waarbij het Allerheiligste, het evangeliarium en de relieken zijn overgebracht naar het Eucharistisch Centrum en overige religieuze bezittingen naar onze andere parochiekerken.

In zijn slotwoord dankte pastoor Joachim de vele vrijwilligers die alle jaren in de H. Kruiskerk actief waren geweest en deze slotviering mogelijk hadden gemaakt. Maar ook hij refereerde aan de oproep om Jezus te volgen; Hij immers brengt warmte en verlichting. Het volgen van Jezus wordt, aldus pastoor Joachim, verbeeld in de processie waarbij het Allerheiligste, het evangeliarium en de relieken zijn overgebracht naar het Eucharistisch Centrum en overige religieuze bezittingen naar onze andere parochiekerken.