Komende donderdagavond 26 januari om 20:00 uur zal ‘funerair specialist’ Leon Bok in de pastorie van de geloofsgemeenschap Sint Martinus een lezing komen geven over de begraafplaats Coelhorst en Langenoord. Met veel passie gaat hij zijn jarenlange kennis en onderzoek met u delen. Aan de vooravond van deze lezing spraken we hem in de pastorie.

“Het is geen doods beroep”
Leon is funerair specialist zijn is in zijn ogen een samenvatting van alles wat te maken heeft met begraafplaatsen, grafmonumenten en dan met name van het historische deel daarvan. Leon geeft dagelijks vele adviezen aan betrokkenen die daarmee van doen hebben. Daarnaast schrijft hij ook heel veel artikelen, over b.v. het ontstaan van een kerkhof en hoe dit zich ontwikkelt heeft in de loop van jaren. Maar ook schrijft hij over hoe wij omgaan met de dood en hoe we een rouwproces verwerken tot een grafmonument. Maar ook schrijft hij wat de betekenis is van de symboliek op een grafmonument. Echter schrijft hij niet over de dood zelf. Deze passie is voortgekomen uit de passie om gegevens hierover te verzamelen en die is groot. Zo’n 30 jaar geleden heeft dit zijn interesse gekregen en hij vindt dit nog steeds leuk. “Ik kom hierdoor met heel veel mensen in aanraking. Ik merk ook dat dit geen doods beroep is. En wat ook bijzonder is dat ik met heel veel geschiedenis van de afgelopen 500 – 600 jaar geleden in aanraking kom. Je leest dan wat mensen toen deden en hoe zij leefden. Maar ook hoe zij bepaalde dingen maakten en wat de reden was in die tijd. Die mensen liggen dan voor je voeten met een grafsteen die een verhaal vertelt. Kortom voor mij houdt het werk nooit op.“, aldus Leon.

De kennis die hij in al die jaren vergaard en gekregen heeft, probeert hij zoveel mogelijk online te verspreiden. Dit doet hij via dit werk en via de stichting Dodenakkers, waar hij bij betrokken is. Door verhalen te schrijven kun je deze kennis borgen. Maar ook is hij betrokken als adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De mooiste begraafplaats
Tot slot hebben we nog de vraag aan hem wat hij de mooiste begraafplaats vind in ons land. Hij geeft daar de volgende reactie op: “Dit is een van de meest gestelde vraag aan mij, naast de vraag wat heb je met de dood. Maar de mooiste begraafplaats…die heb ik niet meer. Dit komt omdat zij allemaal zo verschillend zijn en worden ook op een eigen manier gebruikt en hebben ook een eigen identiteit.” Op deze avond zal hij met veel passie spreken over dit onderwerp, want zijn lijfspreuk is ook wat je maar wil en ook bedenkt dan kan dat. Als je dan ook lang blijft zoeken, dan zul je het ook vinden. Dit wordt hem in de laatste jaren steeds meer in zijn schoot geworpen, omdat hij steeds vaker thuis alles achter zijn computer kan vinden. “Dit is voor mij een godszegen.” aldus Leon.

De avond
Vooraf ontvangen we u met koffie of thee. U hoeft zich niet vooraf aan te melden. Na afloop van deze lezing kunt u boeken kopen over dit onderwerp. Ook vragen we u een vrijwillige bijdrage om de gestegen energiekosten enigszins te bekostigen. Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door: Kisner en Van der Waarde uw Partner in Uitvaartzorg.

Promo
In het filmpje nodigt Leon u uit en vertelt meer