De schrijver (Gerard Hilhorst) van dit stukje besloot om in zijn vakantie op een kleine pelgrimage te gaan met een waxinelichtje vanuit de Mariakapel in onze Martinuskerk. In de provincie Brabant is er volop aandacht voor het Brabantse Kloosterleven. Vooral dit jaar, omdat vier orden hun jubileum vieren met een bijzonder programma.
In Oosterhout vieren de Norbertinessen hun 750-jarig jubileum en de Kruisheren in Sint-Agatha hun 650- jarig jubileum. De Clarissen stichtten hun communiteit 550 jaar geleden in Boxtel en zijn later verhuisd naar Megen, waar ze nu 300 jaar wonen in klooster Sint- Josephsberg. En de Norbertijnen in Heeswijk vieren dat hun orde 900 jaar bestaat.

Zijn pelgrimage begon in het Stadsklooster San Damiano. Dit is een Franciscaanse gemeenschap, waar ook oud pastor Roland Putman woont. Hier een avondviering mee te maken is bijzonder en Franciscus komt dan binnen.

 

 

Daarna ging hij naar het Missieklooster Heilig Bloed in Aerle Rixtel, een bijzonder klooster. Hier werd hij ontvangen door Zuster Sarto. Hij was er twee dagen en maakte daar ook de Lauden, het Vesper en avondviering mee. Daar word je stil van. Hier kom je tot jezelf in je eenvoudige kamer. In gebed probeerde hij een weg te zoeken in vragen die bij hem speelden. Het waxinelichtje flikkerde hoog op toen het aangestoken werd in de Lourdesgrot en dat was voor hem een teken van moeder Maria. Het leek wel of de tijd hier stil gestaan had.

 

Als laatste ging hij naar de Pelgrimsherberg Kafarnaüm te Vessem. Kafarnaüm was ook de woonplaats van Jezus. Deze stad ligt aan de noordwestkust van het meer van Galilea. Jezus woonde daar met verschillende van zijn leerlingen in een huis. Dit waren de broers Simon Petrus en Andreas en de broers Jacobus en Johannes.
Deze herberg is voor velen het startpunt om naar Santiago de Compostella of naar Rome te lopen. Het wordt wekelijks gerund door twee inspirerende vrijwilligers, die de bezoekers welkom heten, verzorgen en ook omarmen. De ontmoetingen met pelgrims waren bijzonder. Maar ook de ontmoeting met Adri Brooijmans. Hij is algemeen coördinator van deze Pelgrimsherberg en vertelt graag over hoe deze plek de pelgrim uitnodigt tot ontmoeting en bezinning.’s Morgens vroeg was er een uitzwaai moment van Nicole. Zij is op dit moment onderweg naar Santiago de Compostella.
Tot slot: het deed hem erg goed om hier een aantal dagen te verblijven. Je raakt geïnspireerd door de vele verhalen die bezoekers aan deze herberg met je delen. Pelgrimeren doet wat met je, ook een kleine pelgrimage.

Hij heeft daar ook een reportage van gemaakt met beelden en bekijk deze hier onder.

Kijk hier voor meer info over het Brabantse Kloosterleven op de site: en beluister ook de podcast!
Heeft u ook zo’n spiritueel moment meegemaakt, stuur uw verhaal hier naar het Martinusbericht