Vanaf de 4e adventszondag was het de bedoeling dat onder de toren van de Sint Martinuskerk de kerstgroep van de voormalige St. Henricuskerk te zien zou zijn. De geloofsgemeenschap Sint Martinus wil in deze coronatijd betekenisvol zijn voor iedereen. De St. Henricuskerk was onderdeel van de Parochie van Onze Lieve Vrouw en is 6 jaar geleden gesloten. Giny Wierenga (77 jaar) kent deze kerstgroep. Zij is bijzonder verrast dat deze kerstgroep weer te zou zien zijn. We spraken haar, voor de afgelopen persconferentie van onze minister-president. Helaas gaat deze activiteit niet door. Maar we willen u de mooie ontmoeting met haar in de pastorie niet onthouden. Lees haar verhaal van deze kerstgroep.

‘Giny voelt zich een echte Soesterkwartierster’
Al vele jaren woont zij in de wijk Soesterkwartier en is actief lid van Geloofsgemeenschap St. Henricus. Deze kerk is dan wel gesloten maar voor de parochianen is zij nog steeds actief als coördinator. Giny heeft een aantal jaren geleden, samen met 4 medezusters, een communiteit  gevormd die als naam kreeg: Sint Jan. Zij voelt zich in deze wijk na haar pensionering als een vis in het water. Wat ze ook bijzonder vindt is dat zij als katholiek een prachtige samenwerking ervaart met de andere kerken in deze wijk. “Dat is zo mooi, je ervaart eenheid in het geloof. Het maakt eigenlijk niet uit bij welke kerk je hoort.”

“Ik vind ontzettend mooi dat de kerstgroep van de Henricus nu in Hoogland is te zien”

De kerstgroep heeft vele jaren in de St. Henricus kerk gestaan en is 6 jaar geleden verhuisd naar de Heilig Kruiskerk. Na een korte pelgrimage daar is die nu te vinden onder de toren van de Martinuskerk. Bijzonder is dat de stal aan de kerk is aangeboden door de familie van de toenmalige kapelaan Gerard Broekhuis. De familie vond dat een van de beelden van deze kerstgroep leek op deze kapelaan. Het was toen een kleine groep en de parochie heeft indertijd er een aantal beelden bijgeplaatst, zodat het nu een mooie kerstgroep is geworden. De groep werd jaarlijks met veel elan opgezet. “Het was prachtig om te zien hoe de kosters vele uren samen vol emotie de groep opbouwden. Het was voor hen het mooiste moment van het jaar. En dat deze kerstgroep nu na jaren weer te zien is vindt Giny bijzonder en ze is daar ook trots op. Maar ook de gedachte erachter vindt ze mooi. Als ik haar vraag wat haar favoriete beeld is, dan pakt zij het Mariabeeld. “Ik heb een verering voor Maria, want ik vind het een prachtige vrouw. Zij raakt mij enorm, omdat zij zo beschikbaar is geweest om haar kind Jezus zijn leven te laten leven.” Tot slot doet Giny een oproep aan de wandelende bezoekers die naar deze kerststal gaan:  “Als ik hier zou komen als bezoeker, dan zou ik denken: Hee dit is er ook, dat mooie, de belofte van nieuw leven en hoop in deze huidige coronatijd. Het geeft ook verbondenheid.”

In de onderstaande reportage zien we Giny zelf en zij vertelt…