De parochie gaat een spannende tijd tegemoet, waarin veel werk verzet moet worden en belangrijke beslissingen voor de toekomst worden genomen. Een greep uit de agendapunten van de laatste ontmoeting van het parochiebestuur: over het beleidsplan, de financiën en het jongerenwerk.
Parochiebestuursleden worden voor een bepaalde periode benoemd door de bisschop. Harry Lokin (Gebouwen) en penningmeester Dick Stalenhoef zijn onlangs herbenoemd door het bisdom. Daar zijn we erg blij mee, niet alleen omdat er heel veel te doen valt.
Hoe we omgaan met onze mensen, gebouwen, kerkelijke missie en eigen ambities is het onderwerp van het Strategisch beleidsplan 2025. Vrijwilligers, bestuurders van geloofsgemeenschappen, pastoraal werkenden en andere parochianen hebben de afgelopen maanden gevraagd en ongevraagd -maar altijd welkom- input geleverd aan het bestuur. Terecht worden we regelmatig gevraagd ‘hoe het ermee staat’. Dan antwoorden we eerlijk dat we enorm hard aan het werk zijn, maar er op dit moment nog niets inhoudelijks over kunnen zeggen. We willen een zuiver, transparant proces, waarin alle vragen de revue passeren. En waarin alle wensen, belangen en verzoeken kunnen worden gewogen. Dat vraagt tijd en zorgvuldigheid. Half werk voortijdig delen past daar niet bij. Naar verwachting presenteert het parochiebestuur rond het einde van de zomervakantie een conceptvisie. Deze wordt gedeeld met de parochie en later in het jaar verschijnt, op basis van dialoog en commentaar, een eindversie.
Gebruik gebouwen
We krijgen regelmatig de vraag of kerkgebouwen, koffieruimten en vergaderzalen ook gebruikt kunnen worden voor activiteiten die niet door de parochie of kerk zijn georganiseerd. Dat we geen ruilbeurzen in de kerk en discofeesten in parochiezalen willen hebben is duidelijk, maar hoe staat het met een concert van Bach of vieringen door andere christelijke kerkgenootschappen? Dit zijn belangrijke vragen, omdat onze kerken naast plekken van viering óók belangrijke centra zijn in wijk en stad. En natuurlijk is het altijd prettig als er extra inkomsten kunnen worden opgehaald. Onze Nederlandse kerkprovincie heeft duidelijke kaders gesteld voor extern gebruik. Het bestuur heeft hier richting de geloofsgemeenschappen helderheid in proberen te brengen met onder andere een brief. Deze zal op korte termijn worden aangevuld met een meer uitgebreide notitie over de kaders en spelregels.
Financiën
De St. Fransicus Xaveriuskerk heeft zich aangemeld voor een proef met donatiezuilen: digitale apparaten die het-muntje-in-de-collecteschaal overbodig maakt en waar kerkgangers zonder contant geld op zak gebaat bij zijn -en de parochie hopelijk ook!
Veiligheid
De adviescommissie is druk bezig met de veiligheidsaspecten van de kerkgebouwen. Dit moet uiteraard tip top in orde zijn. Voor elke kerklocatie wordt een calamiteitenplan opgesteld. Het calamiteitenplan voor de H. Kruis is klaar en in een mooi boekje gegoten. Alle locaties moeten een calamiteitenplan hebben. Hier wordt samen met de locaties druk aan gewerkt. Als ze allemaal klaar zijn, gaat het geheel naar het bisdom.
Jeugd- en jongerenwerk
Portefeuillehouder Ad Bresser heeft gesproken met de PCI, die traditioneel veel projecten op het gebied van jongeren en jeugdwerk financieel mogelijk maakt. Naast geld zijn er ook vrijwillligers nodig om projecten mogelijk te maken en daar ligt -ook- een uitdaging. Er zijn ideeën, maar het probleem is het aantal vrijwilligers. Het begeleiden van projecten kost veel tijd. Eén van de taken van het pastorale team is het benaderen en enthousiasmeren van vrijwilligers. Er zijn ook vrijwilligers nodig om de community online in orde te maken.
De volgende vergadering van het parochiebestuur is woensdag 17 juli.