Op donderdagmiddag 21 oktober om 14:30 uur organiseren we een lezing rondom Godfried Bomans. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat deze beroemde schrijver is overleden. Aan de vooravond van deze lezing hadden we gesprek met Fred Berendse (68). Hij is de voorzitter van het Godfried Bomans Genootschap. In een tweeluik op deze site nemen we u mee wie Fred is en hij vertelt ons wat er allemaal te vertellen valt over deze karakteristieke schrijver.


Fred heeft 44 jaar in het basisonderwijs gewerkt en wat bijzonder is dat hij 37 jaar lang gewerkt heeft op de eerste Godfried Bomans school van Nederland. Deze school staat in Rijswijk.

“Van Lief en Lee ben ik er in gerold”
Fred heeft zijn passie gekregen voor deze schrijver, omdat hij door een vriend meegenomen werd naar een eerste bijeenkomst van het Godfried Bomans Genootschap. In die jaren begon ook zijn interesse in literatuur, want in die jaren werkte hij ook als student in de bibliotheek van Den Haag. Aldaar kon hij alle boeken lezen die hij wilde. Maar zijn interesse voor Godfried Bomans was er toen nog niet. Hij kende hem wel, maar toen hij op de genoemde basisschool ging werken werd zijn interesse voor deze schrijver gewekt. “Ik ben er eigenlijk met lief en lee er in gerold en dat is nu bijna 50 jaar geleden”, aldus Fred. Dit resulteerde er ook in dat hij sinds 1976 betrokken is bij het Godfried Bomans Genootschap.

“Ik ben meer met hem bezig”
Op de vraag waarom Godfried Bomans zo van belang is voor ons land en wat dit betekent voor Fred daar vertelt hij het volgende daarover: “Nou voor mij is Godfried een belangrijk deel van mijn leven geworden na zijn overlijden. Ik kende hem wel en doordat ik meer las over hem, ging ik meer in hem verdiepen.” Vooral in de afgelopen jaren is dat bij hem meer geworden en ook in de huidige corona tijd. Het is voor Fred ook een mooie tijdinvulling. Godfried is voor Fred ook een tijdgenoot, omdat deze schrijver actief was in de ’50 en ’60 jaren en dat waren ook zijn hoogtepunten. In die jaren was er ook niet zoveel diversiteit zoals nu, omdat er nu meer kranten, radio en tv zenders zijn. Door de beperktheid van de toemalige media, kreeg hij meer bekendheid en zijn humor droeg daar aan bij. Later werd hij serieuzer en maakte hij ook tv-programma’s en dat werd door velen bekeken. Over twee weken gaan we in op zijn katholieke geloof en andere zaken waar hij zich bezig mee hield.

Datum en aanvangstijd: 21 oktober en aanvangstijd 14:30 uur
Plaats : Don- Boscozaal van de Pastorie.
Voor deze avond kunnen we maximaal 30 à 40 gasten ontvangen, want we houden in deze Coronatijd voldoende afstand van elkaar. Bij binnenkomst moet u een vaccinatiebewijs of testbewijs kunnen laten zien via de CoronaCheck app of op papier. Na afloop vragen wij u een vrijwillige bijdrage!!