SFX wil Groene Kerk worden

De Xaveriuskerk heeft de ambitie om een groene kerk te worden! Dat heeft de Zandraad besloten in overleg met het ‘Green Team’. Er gebeurde al wel iets groens maar we gaan grotere stappen zetten. De kerk kan een werkplaats zijn om onze kwetsbare wereld ‘heel te maken’.
Verduurzamen vraagt een ‘ecologische bekering’ zo schreef  paus Franciscus in zijn encycliek Laudato si in 2015.  Zorg voor de natuur is een geloofszaak. Daarom is het belangrijk dat milieu aandacht krijgt in en na vieringen.

Concreet gaan we werken aan verminderen van onze negatieve milieu-impact. We kijken naar ons energiegebruik. We bestuderen de aanleg van zonnepanelen en de keuze voor groene stroom en gas. En we letten bij de inkoop van huishoudelijke artikelen op of de producten milieuvriendelijk zijn. We  hebben gesprekken gevoerd met leveranciers over biologische koffie en thee. Ook scheiding  van afval gaat aandacht krijgen.
Om de wereld te verduurzamen moeten grote stappen worden gezet. Als Xaveriuskerk kunnen we een relatief kleine bijdrage leveren. Maar iedere stap is belangrijk om onze wereld te redden. Een klein voorbeeld: als we met de auto naar de kerk komen, zouden we kunnen kunnen kijken of we kunnen poolen.
Met de Frans- en Hildehof  is inmiddels de mooiste siertuin van de binnenstad aangelegd. In de tuin kunnen we van planten genieten, groei en bloei beleven; de natuur leren bewonderen en zo een andere relatie met het leven krijgen.

Als je wilt meedoen of ideeën hebt, neem contact op met het Green Team:
Huib Klamer – Jan Peter Oosterloo – José Vastbinder

hkklamer@casema.nl