Komende zaterdagavond 8 mei a.s. om 19:00 uur is er weer een Taizé-gebedsviering in de Sint Martinuskerk. Recentelijk spraken we na afloop van de afgelopen Taizé-gebedsviering met Thea Groot. Zij is al een aantal jaren betrokken bij deze vorm van vieren.

Deze vorm van vieren is ongeveer 13 jaar geleden begonnen in de toenmalige parochiekerk Heilige Geest. Na het afscheid van pastor Jeanine Vermeulen hebben Thea en haar man Jan het voortgezet. Na sluiting van deze kerk zijn zij verder gegaan met de Taizé-vieringen in de kapel van de Heilige Kruiskerk. Een paar jaar geleden zijn ze vertrokken naar de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt. Zij hebben deze gemeenschap gekozen, omdat Taizé ook oecumenisch is. Het betekent niet dat zij alleen daar deze vieringen verzorgen. Soms vieren ze ook in de St. Joseph en de St. Ansfridus. Inmiddels zijn ze nu gevraagd om een aantal keren deze te verzorgen in de Sint Martinuskerk.

Het ontstaan van Taizé
De geschiedenis van de gemeenschap begint in 1940 toen broeder Roger (Roger Schutz) in het plaatsje Taizé in de omgeving van Cluny aankwam. Hij kocht er een huis waar hij mensen opving die het oorlogsgeweld trachtten te ontvluchten, voornamelijk Joden. In 1942 moest hij vluchten, maar reeds in 1944 keerde hij in Taizé terug. In de tussentijd hadden de eerste broeders zich bij hem aangesloten, waarmee hij de oecumenische gemeenschap stichtte. Op paaszondag 17 april 1949 legden de eerste zeven broeders daarover de Levensgeloften af en sindsdien is deze gemeenschap gegroeid.

Zingend bidden
Jan en Thea, voelen zich erg aangetrokken tot de plaats Taizé in Frankrijk. Thea geeft daar de volgende reden voor: “Toen ik voor het eerst daar kwam, samen met een vriendin, maakte dat veel indruk op mij. Zoveel jongeren die naar Taizé waren gekomen om hun geloof. En hieraan uitdrukking gaven in zang en stilte. Vooral de stilte viel mij op. Die stilte brengt voor mij de eenheid en verbondenheid.” De meerstemmigheid van de zang is prachtig, zegt Thea, en werkt mediterend. Dit betekent dat je zingend aan het bidden bent. Verder hoor je dat vele gezongen teksten regelmatig herhaald worden. Dit wordt gedaan om de meditatie te verdiepen.
Naast de zang wordt er uit de Bijbel gelezen en worden er meditatieve teksten gelezen.
Ook worden er voorbeden uitgesproken door de voorganger. Helaas is het door de corona voor de bezoekers niet mogelijk om hardop hun intenties uit te spreken of een kaarsje op te steken. Buiten corona doen zij dit wel. Je kan wel je intentie opschrijven in het intentieboek met je eigen pen. Het thema voor de komende Taizé gebedsviering is: “Je krijgt wat je nodig hebt”.

Het gemengd Taizékoor bestaat uit 12 tot 15 leden en staat o.l.v. dirigent Frits Klostermann. Een aantal van hen zijn al een keer op bezoek geweest naar Taizé. Het is een inloopkoor, je kan altijd een keer komen meezingen. De vieringen worden voorbereid door een vaste groep van vijf mensen (Rob en Lia Goossens, Frans Krikhaar en Jan en Thea Groot). Soms schuiven ook anderen aan.
Tot slot: als je wilt weten hoe het voelt om net als Thea meer tot het bidden te komen nodigt zij iedereen uit om eens een Taizé-viering mee te maken.
Helaas kunnen er maar 30 mensen komen, maar je kunt deze viering ook online volgen via de livestream van kerkomroep, zodat je toch de verbondenheid van Taizé kunt voelen en ook samen kunt vieren.

CD Adem In Ons
Beluister hieronder deze CD en kom in de sfeer van Taizé.

Wil je meevieren reserveer hier een plaats!