Bruggenbouwers
Vandaag 3 februari staat in de Stad Amersfoort op de pagina van de Raad van Kerken een interview met Gerard Hilhorst. In een tijd van afstand houden en beperkte contacten wil Gerard Hilhorst (61) nog meer dan voorheen verbindingen leggen. Ans Bruins sprak met hem.

Wie bent u?
,,Geboren en getogen in Hoogland ben ik na de lagere school de administratieve kant opgegaan. Inmiddels werk ik ruim veertig jaar bij nu het Meander Medisch Centrum als medewerker Helpdesk Datawarehouse.”

Wat doet u in uw vrije tijd?
,,Mijn grootste passie is bugel spelen bij muziekvereniging St. Caecilia in Hoogland. Verder ben ik actief in de Commissie Buurtbudget en besteed ik veel tijd aan p.r. activiteiten binnen de geloofsgemeenschap St. Martinus, deel van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, communicatie dus.”

Waarom vindt u dat belangrijk?
,,Graag wil ik mensen voor het voetlicht brengen, laten zien waar zij mee bezig zijn, wat hen raakt en wat betekenis geeft aan hun leven. Ik stap op hen af en vraag of ze bereid zijn hun verhaal te delen. Nu de katholieke geloofsgemeenschappen één grote parochie vormen ben ik met het pelgrimsteken van het Mirakel van Amersfoort langs de verschillende kerkplekken gegaan. Mensen waren soms zelfs geëmotioneerd als zij vertelden over de waarde van hun geloof. Dat pelgrimsteken gaat terug op de geschiedenis van Amersfoort als eeuwenoude pelgrimsplaats.”

Waardoor wordt u zelf geïnspireerd?
,,Franciscus van Assisi is voor mij een belangrijke inspiratiebron vanwege zijn eenvoud, zijn bewogenheid om mensen en zijn bewondering voor de natuur. Zelf was ik ooit met vrienden op pelgrimage in Assisi. Soms raken nieuwsitems op t.v. mij zodanig dat ik mij afvraag: Wat kan de kerk hier betekenen? En dan ga ik op pad, zoek mensen die mee willen doen en organiseer iets bijzonders. Zo is er vanuit de parochie aandacht geweest voor vrachtwagenchauffeurs die in de strenge lock-down periode dagen én nachten in hun cabine moeten doorbrengen. We hebben ze opgezocht en hen een hart onder de riem gestoken. Ook heb ik pas gesproken met Kardinaal Eijk en was ik blij met zijn bereidheid om te vertellen over zijn bewogenheid om mensen in coronatijd.
Het is belangrijk verhalen te delen die goed doen om daarmee mensen met elkaar te verbinden. Al ben ik een klein mens. ik zie dit als mijn taak, mijn vorm van gebed en weet: zo mag ik zijn.”

De foto is gemaakt door Vincent Oostwouder, voor hem was het als student mooi om dit te doen. Lees hier meer over zijn fotografeer activiteiten.

Bron: De Stad Amersfoort en lees hier de volledige pagina