De komende kerstdagen gaat in de geloofsgemeenschap Sint Martinus en andere kerken van Amersfoort heel anders gevierd worden. Op het moment van het schrijven van dit artikel kunnen we maar 30 kerkgangers ontvangen. Dit betekent ook dat de organisten zich eenzaam voelen, omdat er geen volle kerk is tijdens de vieringen die gepland staan.

Een van die organisten is Daan de Muinck Keizer. Hij bespeelt het Elbertse Orgel wekelijks in de Sint Martinuskerk. Met hem gingen we in gesprek om te horen wat dit met hem doet en waarom hij een passie heeft voor Orgelspelen.

“Ik heb hier de ruimte, vrijheid en rust op dit sublieme orgel.”

“Daan is 27 jaar en hij woont al een aantal jaren in de wijk Kattenbroek. Inmiddels speelt hij al 3 jaar orgel in deze kerk. Zijn passie voor deze vorm van kunst is ontstaan in de St. Bavo van Haarlem waar hij in zijn jeugd woonde. In die tijd nam zijn moeder hem mee naar orgelconcerten. Over de jaren heen heeft hij van meerdere orgeldocenten les gehad. “Ik wist tijdens mijn studie in Enschede al dat ik na mijn studie sowieso orgel wil spelen in de stad of het dorp waar ik ga wonen.” Na zijn studie ging hij werken in Utrecht en kwam toen al gauw in contact met organisten in deze stad. Inmiddels heeft dat erin geresulteerd dat hij met enige regelmaat speelt op het grote orgel van de Sint Joriskerk. Dit doet hij samen met zijn huidige docent Rien Donkersloot” Maar al gauw kwam hij tot de conclusie dat het voor hem net even te ver is om daar wekelijks heen te fietsen. Om dit ‘euvel’ op te lossen heeft hij deze geloofsgemeenschap Sint Martinus aangeschreven met de vraag of hij op dit mooie Elbertse Orgel mag spelen. Na het proefspelen op dit orgel ging dit goed en mag hij wekelijks hier komen oefenen en vrij spelen. Op dit moment oefent hij vooral om zijn eigen orgelspel te verbeteren. Maar ook om zijn klank, akoestiek, expressie, enz. te verbeteren. “Thuis heb ik ook een elektronisch orgel staan. Maar ja, om deze op standje kathedraal te zetten, dat is ook niet helemaal de bedoeling voor mijn buren. Hier in de Sint Martinuskerk kan dat wel, omdat ik hier de ruimte, vrijheid en rust heb op dit sublieme orgel.” Het uiteindelijke doel van al dat oefenen is dat Daan een bijdrage wil geven in de vorm van muziek bij kerkdiensten, enz. Daan speelt graag klassieke muziek, maar hij speelt ook graag filmmuziek van Hans Zimmer of vertaling van impressies. Organist Gert van Hoef speelt hele mooie covers van muziekstukken. Dus hele moderne varianten op orgel spreken hem erg aan!

Daan is niet echt helemaal eenzaam als hij wil spelen op een orgel, want hij kan altijd terecht in deze kerk.  Recentelijk kreeg hij vanuit de Mariakapel in deze kerk een onverwacht groot applaus en dat deed hem erg veel. “Ik voelde mij op dat moment niet eenzaam, maar het gevoel van waardering kwam bij mij naar boven. Dit was grandioos om dat te voelen.” Op dit moment heeft hij nog nooit een koor mogen begeleiden. Maar zijn grootste wens is wel dat hij dit gauw mag gaan doen, zodat hij uit het eenzame orgelspel mag komen. Corona en kerst kan hij nu niet combineren en hij vindt dat ook erg lastig, want dit feest is een moment om je familie, ouders in huis te mogen ontmoeten. Het is ook het waarderen wat je hebt en dat maakt het voor hem en zijn naaste nu erg lastig. Tot slot eindigen we dit interview, in een totale eenzame kerst, met het muziek stuk: Jesu bleibet meine freude van Johann Sebastian Bach. In het filmpje speelt hij de eerste 10 maten en vertelt hij wat Kerst in eenzaamheid voor hem betekent en doet. En zijn ultieme droom is dat hij volgend jaar met een koor mag spelen.

Bekijk hier onder de persoonlijke boodschap van Daan