Mensen van de St. Martinus en De Inham (PKN) bieden zaterdag in een kraam de gelegenheid om bij een gemis stil te staan. Dat doen ze in het kader van Allerzielen, dat in de katholieke traditie op 2 november gevierd wordt.

Komende zaterdag 31 oktober kan het zomaar gebeuren dat je op het Kraailandhof, Hoogland aangesproken wordt met de vraag: ‘voor wie steek jij een kaarsje aan?’ Begin november, als de dagen korter worden, is een tijd om stil te staan bij verdriet en gemis om wie er niet meer is. Met Allerheiligen en Allerzielen – van oudsher de dagen waarop doden worden herdacht- ben je daarin niet alleen, ook niet met oud verdriet. Arianne van Valkengoed – één van de organisatoren – vertelt er meer over.

‘Iets doen in deze bijzondere tijd’
Centraal stond de vraag: Hoe kunnen we de mensen van Hoogland verbinden en er zijn voor die ander in deze toch wel bijzondere Corona tijd waarbij men meer aangewezen is op zichzelf en eigen gezin? Wat speelt er als je met rouw en verlies te maken hebt? Is er behoefte om een gesprekje aan te gaan, een lichtje aan te steken of wat je niet kan zeggen aan papier toe te vertrouwen? Zomaar, op het plein, tijdens de zaterdagse beslommeringen, in een marktkraam die volledig coronaproof is ingericht.

‘Het is nu meer dat ik er voor de ander ben’

“De afgelopen 5 jaar heb ik meerdere familie verloren. Zo heb ik van dichtbij ervaren hoe rouw en verlies voelt. Soms is dat gewoonweg heel pittig.”
Op deze dag wil zij er zijn voor de ander samen met andere vrijwilligers die door de dag heen, de kraam bemannen en luisteren naar verhalen van gemis en verdriet, maar hopelijk ook mooie herinneringen. “De verbindende factor zijn tussen mensen, omdat verlies van een dierbare door iedereen wordt herkend.“ aldus Arianne.

“We zijn aan het pionieren”
Dit eerste evenement is voor de organisatoren nog even pionieren. Willen Hooglanders hun verhaal kwijt en durven zij zo hun kwetsbaarheid te delen. “Misschien willen zij hun verhaal niet vertellen maar durven zij wel een waxinelichtje aan te steken en misschien volgt dan toch dat gesprekje.”
De titel op het kaartje dat mensen die langskomen meekrijgen is: “Ik mis je, overal en nergens” en we vragen Arianne waar deze titel vandaan komt. Arianne: “Verdriet en gemis kan je overvallen. Je kan aan iemand denken op een heel onverwacht moment of onverwachte plek.” De tekst is afkomstig uit een gedicht van Bette Westera en de foto is van Annet Jonker.
De kraam is vanaf 10:00 uur tot 20:00 uur midden op het winkelplein te bezoeken. Samen met zachte muziek zal dit event hopelijk velen goed doen. Deze activiteit heeft een bijdrage van het Hooglandse buurtbudget ontvangen.