De goede tijd voor hoveniers is weer gestart, het plantseizoen is namelijk begonnen. Wellicht gaat er in uw tuin ook een en ander aangepast worden.  Een mooi nieuw ontwerp met andere planten dan u voorheen had,  in verse voedzame grond. Sommige planten die u had, komen misschien niet meer terug in uw tuin doordat ze te groot zijn geworden of niet passen in het nieuwe ontwerp.

Veelal komen deze dan terecht in de container, helaas. Wist u dat er in Amersfoort een project is dat tuinplanten een tweede leven geeft?! Het bakfietsproject-tuin helpt mensen met een kleine beurs in de tuin en is heel blij met tweedehands planten. Dit project is in uitvoering in Amersfoort-Zuid en wellicht in de toekomst in meer wijken van Amersfoort. Maar ook als u niet in Amersfoort-Zuid woont kunt u uw planten natuurlijk weggeven aan  iemand die ze gebruiken kan.

Tijd om Marieke van der Zeijden eens te ontmoeten en haar te laten vertellen  wat het Bakfietsproject-tuin eigenlijk inhoud.

“En zo zijn we ook Samen Groen”
Het Bakfietsproject-Tuin is een samenwerking tussen Wijkhuis de Driehoek en Steenbreek Amersfoort. Hulp bieden aan en in contact zijn met wijkgenoten met een kleine beurs wordt zo gecombineerd met praktische hulp bij het opknappen en groener maken van tuinen.

Het Bakfietsproject-Tuin draait sinds ruim een jaar. We zijn gestart met 2 vrijwilligers en ondertussen zijn dit er ca. 12.  Dat vergt redelijk wat coördinatie en regelwerk zoals tuinen zoeken (hulp vragen is lastig voor mensen), plantjes ophalen, plannen. Gelukkig had Yvonne Kok in deze bizarre tijd ook zin om mee te doen.  Samen gaan we voor een groenere wijk en gaan regelmatig gevraagd struikroven bij mensen die planten over hebben!

Met behulp van een subsidie van Indebuurt033 en gemeente Amersfoort kon het project gestart worden. Er kon een bakfiets en gereedschap aangeschaft worden. Daarnaast is het dankzij een mooie bijdrage van Parochiële Caritas Instelling (PCI) van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort mogelijk om aarde, bodemverbeteraar of ander benodigd materiaal aan te schaffen. De 2e handsplanten hebben wel wat extra zorg nodig.

Als we Marieke vragen waarom zij dit project opgezet heeft vertelt zij enthousiast: “Ik ben beroepshalve betrokken bij Steenbreek Amersfoort. In het netwerk Steenbreek Amersfoort zijn tuinontwerpers en hoveniers betrokken. We werkten voor en met mensen die prima zelf maatregelen konden betalen. We willen minder draagkrachtige mensen met tuin ook betrekken bij klimaatadaptatie en vergroening.

Zo is ook tuinontwerper Anneke Beemer lid van dit netwerk. Anneke is al een paar keer de link geweest tussen tuineigenaar en het project. Ook zij en haar klanten zijn blij als plantjes een tweede leven krijgen.

Struinen door de tuinen van Amersfoort-Zuid
Zo ontmoeten Marieke en Yvonne mensen waarbij het tuinieren door verschillende omstandigheden niet (meer) lukt. In veel gevallen speelt de leeftijd parten.

“Zo ontmoetten we al enkele ouderen met een hart voor groen, maar tot hun verdriet lukt het niet meer om hun tuin bij te houden. De reacties zijn hartverwarmend. Mensen zijn zo blij dat hun tuin er weer netjes uitziet!”. Dus mensen met een kleine beurs die hun tuin niet meer kunnen onderhouden, kunnen aankloppen bij het bakfietsproject-Tuin.”, aldus Marieke.

Als Marieke en Yvonne en het team van vrijwilligers gaan struinen in de tuinen, dan zien zij vaak een tuin vol met onkruid en veel droge, arme grond, enz.  Nadat alles is weggehaald is het vaak een kale grondvlakte. Om die kale grondvlakte weer groen te laten worden, worden de overtollige planten van wijk- en stadsgenoten gebruikt. “Een tuinliefhebber wil liever geen planten weggooien, dus daar maken wij dankbaar gebruik van.” Op dit moment doen zij dit project alleen in Amersfoort-Zuid, maar door de vele positieve reacties hopen zij  dat dit initiatief ook uit gaat breiden naar de rest van onze stad.

Aan het eind van dit interview vragen we aan Marieke wat dit allemaal bij haar doet en zij vertelt: ”De reacties zijn hartverwarmend en sommige situaties raken mij echt. Het is zo fijn om dit voor wijkgenoten te doen. Het is 4-dubbel zo mooi, want we redden planten, we laten een mooie tuin achter, dragen bij aan beter klimaat en we maken de mensen blij. Hoe mooi kun je het hebben! Mijn wens is dat iedereen in Amersfoort een groene tuin heeft met weinig tegels en dat er altijd hulp is voor mensen die het nodig hebben.”

Marieke en Yvonne zijn hier per mail bereikbaar. Meer informatie over het belang van groene tuinen en de positieve bijdrage aan het klimaat kun je hier vinden op hun site.

Lees hier het artikel uit de Stad Amersfoort.