Goede vrijdag middag kwam AD Amersfoortse Courant journaliste ESTHER DE KLOE een kijkje nemen op het kerkplein bij de Sint Martinuskerk. Samen met fotograaf Cees Wouda maakte zij een verslag wat zij hier zag. De kerken blijven deze Pasen dicht door de corona-crisis. Bij de Martinuskerk in Hoogland is daarom een plek ingericht waar mensen terecht kunnen voor hoop en troost.

Een plek voor hoop en troost. Dat willen vrijwilligers van de Sint-Martinuskerk in Hoogland tijdens de paasdagen bieden. Bij een anker, een kruis en een hart, kunnen mensen een kaarsje branden, een knuffel achterlaten of met stoepkrijt een tekst op de straat schrijven.

Saskia Meeuwessen is vrijdagmiddag een van de eersten die van de gelegenheid gebruik maakt om een kaarsje aan te steken. ,,Zeker in deze tijd vind ik het belangrijk om te doen. Het is belangrijk om er voor elkaar te zijn, juist nu.”

De plek is een initiatief van Ad van Dijk, Ans Kruisselbrink en Bea van de Hoef. ,,We hebben voor de universele symbolen van geloof, hoop en liefde gekozen, zodat iedereen, ook niet gelovigen hier hun boodschap achter kunnen laten”, zegt Van Dijk. En ook hier worden de coronamaatregelen strikt nageleefd. ‘Houd afstand’, is her en der op geplastificeerde papiertjes opgehangen.

,,Je ziet dat de kerk in tijden van nood vaak een plek is voor mensen om samen te komen”, zegt Kruisselbrink. ,,We laten zien dat we elkaar nodig hebben. Pasen is het feest waarin we uitgedaagd worden niet aan angst te hangen, maar het leven te vieren. Daar hebben we nu ook behoefte aan en wilden we iets mee doen”, aldus Van Dijk.

‘Dank voor alle goeds dat nog overblijft’, schrijft Gees Hummel op de stoep met een krijtje. ,,Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik dat kan zeggen. We moeten positief blijven, anders zakken we weg.” Normaal gesproken loopt ze samen met haar wandelgroep op Goede Vrijdag de kruiswandeling, maar dat zit er door de coronacrisis even niet in. Samen met Corrie Borgers heeft ze nu zelf een meditatiewandeling gemaakt.

Tot en met komende zondag (eerste paasdag) kunnen mensen nog terecht op het kerkplein voor de Sint-Martinuskerk om een boodschap van geloof, hoop of liefde achter te laten.

Lees hier meer hoe op Goede Vrijdag begon en hier wat de bedoeling hiervan is