Afgelopen dinsdagavond 10 maart, was er in de pastorie een lezing, waarin Martin Hendriksma de bezoeker meenam in de belevenissen rondom de vijfdelige TV-serie ‘De Rijn’.  Er kwamen ruim 45 belangstellenden naar deze lezing. Zij werden enorm verrast hoe Martin hen meenam in de heelheid van de schepping van deze rivier. Maar ook nam hij hen mee welke zorgen er zijn. Je moet dan o.a. denken aan de waterkwaliteit.


Na afloop spraken we hem. Hij vindt de locatie geweldig goed en het publiek was zeer goed geïnformeerd. “Ze hadden hun huiswerk enorm goed gedaan. Het was ideaal om dit hier te mogen doen.” Inmiddels heeft hij al ruim 50 lezingen gegeven n.a.v. deze TV-serie. Dit doet hij voor verschillende doelgroepen.  Je moet dan denken van binnenvaartschippers tot aan zeilverenigingen. “Dit maakt het voor mij leuk, want anders zou ik telkens dezelfde mensen tegenover mij hebben.” aldus Martin.
Deze lezing werd gehouden in de Don Bosco zaal van de Pastorie. Over deze ruimt vertelde hij het volgende over: “Ik voelde wel dat hier wel wat is gebeurd. Je voelt de magie van deze plek, want toen ik hier stond dan zie ik de mooie gordijnen en kaarsen. Ik voelde hier een goede sfeer, die ik bij andere lezingen doorsnee niet zo voel. Ik had hier een magie, naast de magie van de Rijn. Deze passen  prima bij elkaar.”
Nu deze lezing weer voorbij is gaat hij zich richten op een eventuele vervolg van deze TV-serie. Hij is nu bezig om een boek te schrijven over de Nederlandse kust. Dit zou een vervolg op de afgelopen serie kunnen zijn. Maar dan moet er nog wat meer water door de Rijn.

Reacties van bezoekers
Na afloop spraken we ook nog een aantal bezoekers aan deze lezing, om te vernemen wat zij er van vonden.
Mevrouw Mulder uit Leusden had deze TV-serie gezien bij omroep Max. “Ik vond het erg mooi om deze lezing hier mee te maken. Wat mij vooral trof was het andere verhaal over de Rijn, dat ik niet gezien had. Vooral het verhaal rondom de Loreley vond ik erg leuk. Ik heb dat vroeger op school al geleerd..”
Recentelijk is Janny Hurks samen met haar man in Hoogland komen wonen. Zij hebben vele jaren bij de watervallen van Schaffhausen gewoond. De aankondiging hadden zij gelezen in de Hooglandercourant. “Het totale verhaal dat Martin vertelde boeide ons enorm. We herkennen dit goed, omdat we op diverse andere plekken langs de Rijn hebben gewoond. Toen ik klein was vaarde ik samen met mijn ouders ook vaak over de Rijn.”
Adri uit Hoevelaken vertelde ons: “Martin vertelt het verhaal, enthousiast en leuk en dat boeide mij enorm. Ik ben geen lezer, maar mijn vrouw heeft het boek gekocht en zij zal nu wel het e.e.a. aan hem gaan vertellen.
Dick Hermans was er ook bij en hij gaf als reactie: “Ik vond deze lezing heel informatief en ik hoorde dingen van vroeger die ik ooit op school heb geleerd, die kwamen op deze mooie avond weer gedeeltelijk weer voorbij. Het was een feest van herkenning en Martin heeft mij verrast!”
Tot slot spraken we Geertje en zij vond de TV-serie een cadeau, want we weten met z’n allen weinig van deze prachtige Rijn. “Als ik een Rijn reis maak dan ontdek ik telkens weer prachtige dingen en dat vinden we erg leuk. Deze lezing maakte het voor ons en de andere prachtig. Ik ben verwonderd.”

Een nieuwe lezing
In de maand mei, de mariamaand, gaan we waarschijnlijk weer een lezing organiseren. Hou deze site goed in de gaten.

Er is ook een beeldverslag gemaakt van deze avond. Deze is hieronder te bekijken.

Foto’s van deze mooie avond

Lees hier meer over de aankondiging van deze lezing